Danske byer udvikles kun til kreativ elite

2. marts 2013 08:14 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danske byer udvikles kun til kreativ elite
Billede mangler

Det er ikke uden konsekvenser, at byplanlæggere og kommuner har et »meget stort fokus på at tiltrække kreative mennesker«.

 

Det mener ph.d. og kulturforsker Hjørdis Brandrup Kortbek fra Syddansk Universitet, der har skrevet en afhandling om byudvikling i Danmark.

»Sådan nogle projekter er fulde af gode intentioner, men de har én stor fejl: De tilgodeser kun den kreative elite, og det rummer en demokratisk fare,« siger forskeren til Kristeligt Dagblad.

I afhandlingen kommer hun ind på, at Danmark for tiden danner ramme om byudviklingsprojekter, hvor byrummene skal have »storbyagtige« og »oplevelsesprægede« træk, mens der samtidig laves regler for, hvad man må og ikke må på stedet.

»Man må for eksempel ikke drikke øl på en bænk, medtage løsgående hunde eller køre på rulleskøjter, men gerne drikke kaffe på café eller klatre på en klatrevæg. I det hele taget er det meget koreograferet, hvad der kan foregå, og sådan nogle steder risikerer at ekskludere den helt almindelige borger,« siger Hjørdis Brandrup Kortbek til Kristeligt Dagblad.

»Meningen er at skabe noget, der er ’for alle – men det ender med at blive for de få, fordi folk ikke kan identificere sig med alt det nye og ofte eksklusive. Der opstår en fare for, at ingen føler tilknytning til byrummet. Det bliver et ikke-sted, fordi det hverken har identitet eller historie,« uddyber hun ifølge avisen.

Hjørdis Brandrup Kortbek får opbakning af professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, Claus Bech-Danielsen, der mener, kommunerne i øjeblikket halser efter hinanden i kampen om at udvikle en by, folk vil bo i:

»Der er en slags lemmingeffekt i byomdannelsesdebatten for tiden. Man går efter de samme værdier: diversitet, mangfoldighed og forskellighed,« siger professoren til Kristeligt Dagblad.

Den såkaldte kreative klasse beskrives ofte som eksempelvis universitetsfolk og iværksættere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu