Danske Hercules har løftet 100 ton for Frankrig

5. februar 2013 14:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danske Hercules har løftet 100 ton for Frankrig
Danmark bidrager til konflikten i Mali med et fly af Hercules-typen. Foto: Colourbox.

100 ton vand, mad, køretøjer og ingeniørudstyr og 200 franske soldater. Det danske Hercules-fly har slidt og bogstaveligt talt slæbt for Frankrig, efter præsident Francois Hollande besluttede at sende tropper til Mali.

 

Efter 10 dage med base i Paris og transporter mellem Normandiet og Mali er Hercules-flyet i Senegals hovedstad, Dakar, hvor de 23 danske besætningsmedlemmer sidder klar til følge i kølvandet på de franske soldaters fremmarch i Mali. Senest efter de franske soldater havde fortrængt de islamistiske oprørere fra Timbuktu i søndags.

– Vi havde 13 ton flaskevand med, som de franske soldater blev nødt til at tømme med håndkraft, og de fyldte tre lastbiler med vand i løbet af et par timer, fortæller chefen for den danske mission i Mali, major Per Jensen, over telefonen fra Dakar.

Derudover var der fem ton brændstof til de franske køretøjer om bord på Hercules-flyet, der ellers har fået som speciale at løfte større ting som for eksempel køretøjer for franskmændene, da hverken Spanien, Tyskland eller Storbritannien, der også hjælper Frankrig fra Dakar, stiller lige så store fly til rådighed.

Per Jensen melder om en hektisk start på indsatsen i Mali med flere end 30 missioner og mere end 100 timer i luften, men danskerne har på intet tidspunkt følt sig utrygge i den ellers blodige konflikt.

– Der, hvor vi kommer hen, er franskmændene allerede på jorden, og vi føler ikke, at hverken besætningen eller flyet har været udsat for fare, siger majoren, der som chef for flyvevåbnets bidrag har mandat til at afvise missioner, som han finder for farlige.

– Men franskmændene er endnu ikke kommet med missioner, som jeg har været nødt til at sige nej til, understreger Per Jensen.

Det danske bidrag har i første omgang politisk mandat til at hjælpe franskmændene i Mali i tre måneder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu