ANNONCE

Danske kyllinger skal være sikre at spise

15. maj 2013 22:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danske kyllinger skal være sikre at spise
Billede mangler

Fremover skal det være mere sikkert at sætte tænderne i et stykke dansk kylling, mener regeringen. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) lancerer derfor en handlingsplan, der frem til 2016 skal reducere risikoen for at blive smittet med campylobacter-bakterier fra dansk kyllingekød.

 

»Campylobacter er den bakterie, der lægger flest danskere i sygesengen hvert år, så derfor skal vi have slået bakteriens fremdrift tilbage,« siger Mette Gjerskov.

Ifølge Fødevareministeriet bliver op mod 4.000 danskere årligt syge af campylobacter. Det er målet, at handlingsplanen skal halvere den risiko, der er ved at spise dansk kyllingekød, ligesom planen skal reducere antallet af campylobacter-bakterier i kyllingeflokkene med 20 procent.

»I Danmark vil vi være førende inden for fødevaresikkerhed, så derfor er campylobacter et væsentligt indsatsområde for regeringen. Af samme grund indeholder handlingsplanen nogle klare målsætninger for, at antallet af syge danskere skal ned,« siger Mette Gjerskov.

Planen indeholder tiltag, der enten reducerer campylobacter i kyllingerne eller medvirker til at skabe ny viden om bakterien. Fødevaremyndighederne vil hvert år lave en status over, hvordan indsatsen virker. Er der noget, som ikke fungerer efter hensigten, kan det komme på tale at sætte nye skibe i søen eller justere tiltagene.

»Vi holder løbende øje med, at målene nås. Hvis vi på længere sigt skal have risikoen ned på et absolut minimum, skal vi også have mere viden og nye metoder til at holde bakterien væk fra spisebordet. Derfor er det et langt sejt træk, vi kickstarter nu med en række initiativer,« siger Mette Gjerskov.

Hun oplyser, at handlingsplanen er udarbejdet i et tæt samarbejde med fjerkræbranchen. Planen retter sig også mod campylobacter i andet end kyllinger, for eksempel frugt og grønt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu