Danske landmænd tjener flere penge

28. februar 2013 12:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danske landmænd tjener flere penge
Billede mangler

Danske landmænd tjente i gennemsnit flere penge i 2012 sammenlignet med året før, viser de første landsdækkende beregninger, som Videncentret for Landbrug har foretaget på baggrund af 770 regnskaber fra sidste år.

 

En gennemsnitlig heltidsbedrift har således forbedret driftsresultatet med cirka 370.000 kroner, men tallene dækker over et voldsomt differentieret erhverv.

»De fleste driftsgrene er begyndt at tjene gode penge igen. Det er ikke usædvanligt, at en svineproducent tjener en million kroner mere end året før, eller at en planteproducent tjener en halv million kroner mere. Derimod er mælkeproducenternes driftsresultat forværret, og der er fortsat mange mælkeproducenter med meget dårlig økonomi,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug.

Hos producenter af svin, planter og pelsdyr er den øgede indtjening primært sket på grund af højere priser for produkter, ligesom produktionen er steget og renten er lav.

Hos Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, vækker de seneste tal optimisme, men også bekymring for de pressede mælkeproducenter.

»Tallene viser, at mange landbrug skaber fornuftige resultater og lægger krisen bag sig. Jeg mener, at de økonomiske fremtidsudsigter er gode for erhvervet som helhed, men det er helt evident, at mælkeproducenterne er i ekstraordinær situation, som kræver handling og gode løsninger,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu