Danske skibe forsyner diktatorer med våben

27. april 2012 09:19 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danske skibe forsyner diktatorer med våben
Billede mangler

Mens danske politikere står i kø for at støtte Mellemøstens spirende demokratier med fine ord og avancerede kampfly, sejler danske rederier i stor stil våben og ammunition til områdets diktatorer.
En af de involverede skibsredere er Jørgen Folmer fra H. Folmer & Co.
Ekstra Bladet kan nu afsløre fire hidtil hemmeligholdte sejladser fra 2010 og 2011, hvor hans rederi sejlede militært udstyr til regimer i Mellemøsten og Nordafrika.
En af leveringerne fandt sted den 7. juni 2011. Her ankom skibet Danica Brown til Egypten med mere end 19 ton ammunition til de egyptiske myndigheder. Kuglerne og krudtet blev leveret midt i en revolution, hvor tusinder af civile i løbet af foråret var blevet dræbt og såret af regimets soldater og politi.
I tiden efter H. Folmers levering og frem til i dag er mere end 100 civile blevet dræbt af de egyptiske myndigheder.
Folmers skibe sejler næsten kun med våben, og de sætter ofte kursen mod problematiske destinationer.
– Utallige gange gennem årene er jeg stødt på hans skibe, siger direktør Sergio Finardi fra den amerikanske tænketank Transarms, som følger og kortlægger international våbentransport.
I Amnesty tager man skarp afstand til rederier som H. Folmer.
– Det er problematisk, at regimer, som groft undertrykker deres befolkninger og krænker menneskerettighederne, har så let adgang til våben, ammunition og udstyr. Formidler man våben og ammunition, er man med til at holde regimerne ved magten, siger Dan Hindsgaul fra Amnesty International til Ekstra Bladet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu