Danske unge på druk raserer Prag-hoteller

14. februar 2013 15:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danske unge på druk raserer Prag-hoteller
Billede mangler

»Der er måske rykket rundt på en potteplante eller to.«

 

Sådan lød det fra Rejsemægleren, der arrangerer busture til Prag for tusinder af unge gymnasieelever, der de seneste dage har været i Tjekkiet på vinterferie.

Men det er ifølge bt.dk ikke helt den version, hotellerne i Prag kender. Efter gymnasieeleverne onsdag er taget hjem, venter der nemlig et større arbejde med at reparere og erstatte alle de ting, de festglade unge mennesker har smadret i løbet af de dage, de har været på ferie. Og regningen løber hurtigt op i femcifrede beløb.

»Et stort rod. Det er hvad, de efterlader. De har jo mere eller mindre brudt ALLE regler her,« siger Vitek Bazout, der arbejder på Plus Prague, der er en del af hostel-kæden Plus.

Her har de indtil onsdag haft fornøjelsen af omkring 500 glade danskere, og selvom hotellet de sidste tre år har været vant til at håndtere de ferieramte gymnasieelever, kigger man ifølge Vitek Bazout nu på, hvordan man fremover håndterer de danske gæster.

»De ryger indenfor, og det sætter jo brandalarmerne i gang, så vi har brugt ildslukkere, og brandvæsenet rykker ud. De smadrer alt, og vi skal erstatte en del senge, lamper, vaser og spejle,« siger han og fortæller, at de unge også slås og slår huller i hotellets gipsvægge.

Og det er ikke kun på Plus Prague, der skal bruges tid på at spartle vægge og erstattes senge, når de unge har forladt hotellet. Ifølge det tjekkiske medie iDNEZ.cz er situationen den samme på blandt andet Hotel Panorama, hvor en elev natten til onsdag blev stukket ned og på Hotel Slavia.

»Der var ødelagt omkring tredive værelser, blandt andet flere toiletter, og der har været brugt ildslukkere i hotellet,« siger talsmand for politiet Eva Kropacova til iDNES.cz, der vurderer skaderne til at koste omkring 100.000 kroner.

Helt så slemt ser skaderne ikke ud på Plus Prague, men Vitek Bazout fortæller, at man for at forhindre dem fremover vil give sine gæster en advarsel og derefter tilkalde politiet. For som han siger, lader det til at være det eneste, der virker.

»Jeg bad for eksempel en af drengene om at lade være at efterlade sit affald i lobbyen, og så kiggede han på og sagde ’hvad har du tænkt dig at gøre ved det?’. Så spurgte jeg, om han også opførte sig sådan hjemme i Danmark. Det svarede han nej til og sagde, at hernede var der jo alligevel intet, jeg kunne gøre ved det.«

Han er ikke sikker på, hvor meget skaderne vil koste hotellet, men hvis det bliver nødvendigt, tilbageholder man depositum fra de 500 danske gæster, som hver har betalt 20 euro. Altså i alt cirka 10.000 euro svarende til 75.000 kroner.

»Sådan var det også sidste år. Der endte vi med at kræve cirka halvdelen af deres depositum. De fleste har sådan set forståelse for, at de er nødt til at betale for alle ballademagerne, også selvom de måske ikke selv har smadret noget,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det tjekkiske politi.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu