Dansker bag ny doping-test

9. februar 2013 11:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Dansker bag ny doping-test
Billede mangler

Der var engang, hvor sports-atleter kunne proppe sig næsten lige så tosset de ville med det præstationsfremmende middel epo.

Stoffet kunne ikke spores i de dopingtester, som var til rådighed, så der var tæt på frit slag i medicinkrukken. Siden da kom epo-tester med i dopingprøverne, men det var stadig muligt at snyde kontrollerne, hvis man tog epo i de rigtige mængder, og på de rigtige tidspunkter.

Det kan der blive lavet om på nu. Den dansk dopingforsker, Jakob Mørkeberg, har undersøgt en ny epo-test, som er udviklet i Sverige, og resultatet har vist, at den nye dopingprøve kan spore små doser af epo, som før gik under radaren.

– Der er noget, der tyder på, at man tidligere ikke har kunnet spore små doser epo, så denne test vil være et rigtig godt supplement til de tester, der allerede eksisterer.

– De tester, der findes nu, kan spore mikrodoser af epo omkring 12-18 timer efter det er indtaget, men med den her test, kan vi nå op på 48 timer, siger Jakob Mørkeberg fra Center for Muskelforskning på Rigshospitalet.

Mørkeberg har undersøgt den nye svenske test på forsøgspersoner, og han har givet personerne epo på samme måde som blandt andre Floyd Landis har fortalt, at han gjorde. Han tog epo tidligt på aftenen, og dagen efter var sporene ude af kroppen, når han tissede i koppen efter etapen.

– Forsøgspersoner er blevet dopet på den måde, som man har hørt at atleterne doper sig, og så har man kigget på, hvordan testen virker. Og jeg vil sige, at det ser lovende ud, siger Mørkeberg.

Endnu er testen så ny og undersøgelserne af den så få, at den ikke kan stå alene som en dopingtest, men Mørkeberg foreslår selv, at testen kan indgå i det nuværende blodpas, hvor man kan spore uregelmæssigheder.

– Man kan godt allerede nu gå ind og bruge den her test, men man kan endnu ikke sanktionere på baggrund af den. Det er en slags øvrigt bevismateriale, som giver ekstra information, hvis man i forvejen har en blodprøve eller andre ting, som peger i samme retning, siger forskeren.

Epo er et stof, som øger antallet af røde blodlegemer, hvilket gør kroppen i stand til at yde mere. Dopingen har tidligere vist sig at være foran dopingkontrollerne, og da der menes at finde op mod 200 forskellige slags epo er det ikke umuligt, at snyderne igen er foran den nye test.- Mange af de epo-former der findes, udarbejdes f.eks. på laboratorier i Kina, så de kan være svære at få fat i. Men de godkendte former for epo, dem kan vi spore med testen, siger Mørkeberg.Udviklingen af testen af lavet af den svenske researchvirksomhed MAIIA.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu