Dansker død af listeria: Majs tilbagekaldt

5. juli 2018 14:43 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I alt fire er smittet. En af død.

Tirsdag kom det frem, at Coop advarede kunder om frosne majs, der kunne indeholde den frygtede listeria-baktierie. Varerne er trukket tilbage fra markedet.

Nu viser det sig, at en dansker er død af listeria i forbindelse med udbruddet, som majsen har været en del af.

Fødevarestyrelsen kan ikke sige, at det specifikt er majsen, danskeren er blevet smittet af, men kan med sikkerhed sige, at majsen i hvert fald er en del af udbruddet.

Over for Newsbreak.dk siger Fødevarestyrelsen, at det ikke kan udelukkes, at flere madvarer vil blive trukket tilbage i forbindelse med listeria-udbruddet.

Der er tale om majs, der solgt under navnene Coop Ekstra søde majs og Ekstra søde majs i pakker med 650 gram i hver.

Fakta

Disse majs kan indeholde listeria

Coop trækker disse majs tilbage på grund af risiko for listeria.

  • Coop Ekstra søde majs
    • EAN: 7340011416401
    • Nettoindhold: 650 g
    • Produceret: August 2016 til og med november 2017.
  • Ekstra søde majs
    • EAN: 7340011431084
    • Nettoindhold: 650 g
    • Produceret: August 2016 til og med november 2017.

Kilde: Coop

I alt fire danskere er smittet i udbruddet, hvoraf den ene altså er død. I hele Europa har udbruddet kostet ni mennesker livet, mens i alt 47 har været smittede.

Fakta

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu