Dansker i Japan: Nødtasken står ved døren

11. marts 2012 15:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Dansker i Japan: Nødtasken står ved døren
Billede mangler

Tasken med langtidsholdbare madvarer og rent tøj til familien står altid klar ved Lone Kanstrups dør i Tokyo-huset.
Hun husker tydeligt, hvordan hun sammen med sin mand og to børn for et år siden trykkede sig sammen under en hvælving i gangen af frygt for at bygningen faldt sammen.
“Det var første gange, jeg oplevede et jordskælv, bortset fra det lillebitte skælv, man kunne mærke i København for et par år siden. Siden har der været hundredvis af efterskælv, og man står altid lige og tænker, hvordan bliver det her,” siger hun til Newspaq.
Jordskælvet på 9,0 richter havde epicenter i havet ud for Japans nordlige kyster, der blev ramt af en etagehøj tsunami med ødelæggende kraft.
Efterfølgende nedsmeltede atomkraftværket Fukushima ved Tokyo og skabte strålepanik blandt japanerne.
Af samme årsag er mange af beboerne i ambassadekvarteret, som Lone Kanstrup bor i sammen med sin mand og to børn på to og tre år, rejst. Det er blandt andet frygt for, at fødevarerne er forurenede med radioaktiv stråling, der gør folk angste, fortæller hun.
“Strålingsangsten får folk til at rejse. Og det er alle forældres største angst, at de giver deres børn bestrålet mad. ‘Tænk hvis jeg giver mit barn et æble med radioaktiv stråling og jeg på den måde kan skade mit barn’,” siger hun.
Hendes mand arbejder for insulingiganten Novo Nordisk, og familien er udsendt i en begrænset årrække.
“Mange af vores venner er væk. Men vi føler selv, at vi er rimelig velfungerende i forhold til det radioaktive og tager fornuftige forbehold. Vi rejser ikke ind i området eller spiser madvarer derfra. Og så er det nok også lettere, når man kun skal være her i en begrænset årrække,” siger hun.
Jordskælvet og tsunamien 11. marts kostede 16.000 mennesker livet. Men næsten 4.000 savnes fortsat.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu