ANNONCE

Dansker med corona-symptomer undersøgt

3. februar 2020 22:38 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

En dansker blev indlagt. Nu er dommen faldet.

Tidligt mandag morgen oplyste Udenrigsministeriet til Ekstra Bladet, at en dansker, der har været evakueret fra Wuhan over Frankrig til Bruxelles, er blevet indlagt med coronasymptomer i Belgien.

Nu har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter oplyst sidste nyt i sagen.

Artiklen fortsætter under videoen

“Prøven er negativ. Dvs der er ikke fundet virus. Det er godt nyt. Vi arbejder tæt sammen med de belgiske sundhedsmyndigheder om det videre forløb og melder ud, når der er nyt”, står der i ministerens tweet.

Mandag aften advarer Udenrigsministeriets Borgerservice danskerne. Ministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Kina.

Fly landet i Roskilde

Klokken 01.15 natten til mandag landede et fly i Roskilde Lufthavn. Ombord var 10 danskere og dansk-kinesere, som myndighederne har kaldt hjem fra den kinesiske provins Hubei, hvor coronavirus hærger.

Hjemmekarantæne

Ingen af dem havde ved ankomst tegn på sygdom, så der var ikke behov for at indlægge nogen på sygehuset, oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse mandag morgen. De overlæger, der har undersøgt de evakuerede, har foretaget en konkret risikovurdering af hver enkelt.

– Vurderingen er, at to er i høj risiko for at være udsat for corona-smitte, og vi har derfor aftalt at de går i hjemmekarantæne i 14 dage, siger Anne-Marie Vangsted, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, i pressemeddelelsen.

Fakta

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

For de øvrige otte ombord på flyet har styrelsen efter en grundig vurdering fundet, at de er i lav risiko for at være smittede med coronavirus. De er alle blevet grundigt informeret om forholdsregler, lyder det.

Sundhedsmyndighederne vil løbe holde kontrol med de hjemkaldte danskere.

Kontrolleret

Fredag aften ankom de første fire personer, der har bedt om assisteret udrejse fra Hubei-provinsen, til Danmark. Ingen af de fire har vist tegn på at være smittet med coronavirusset. Hjemkomsten er i begge tilfælde forløbet glat.

Både ved udrejsen fra Kina og undervejs er alle løbende blevet vurderet af sundhedsmyndigheder for tegn på coronasmitte, og det har været en betingelse for videre rejse, at man ikke var syg. På det sidste stykke af rejsen, blev de hjemrejsende ledsaget af en læge fra Forsvaret, som også har foretaget en lægefaglig vurdering af hver enkelt person, før de landede i Roskilde.

– Vi tager ingen unødig risiko i forhold til at forebygge smittespredning i befolkningen, samtidig med at vi også tager hensyn til de borgere, der er kommet sikkert hjem fra et risikoområde, så vi ikke sætter folk i karantæne uden grund, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu