ANNONCE

Dansker-smitte stiger: Overlæge med vild melding

7. marts 2020 15:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

27 danskere er nu officielt smittet med coronavirus.

27 danskere er nu bekræftet smittet med coronavirus. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på sin hjemmeside. Det er en stigning på seks tilfælde i forhold til fredag.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Der er ingen information om de smittede – herunder om de har fået virusset i udlandet eller Danmark. Ingen er døde af coronavirusset i Danmark.

Ud over de 27 smittede er 458 personer i karantæne. Det skyldes, at de har været tæt på en smittet person. Karantænen vil typisk vare 14 dage. Det er ikke ensbetydende med, at man enten er eller bliver smittet, hvis man er i karantæne.

Begrænser smitten

Fredag varslede de danske myndigheder med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen en række anbefalinger, der skal begrænse udbredelsen.

Alle arrangementer med over 1000 deltagere bør aflyses. Opfordringen gælder i første omgang resten af marts.

Fakta

Disse begivenheder påvirkes af corona

En lang række begivenheder bliver påvirket af, at de danske myndigheder har opfordret til aflyse arrangementer med over 1000 deltagere.

Årsagen til anbefalingen, som myndighederne forventer, bliver fulgt, er et forsøg på at begrænse coronasmitten.

Her er en oversigt over udvalgte arrangementer, der er berørt af anbefalingen, der i første omgang gælder resten af marts:

* Dansk melodigrandprix lørdag 7. marts i Royal Arena bliver afholdt uden tilskuere.

* Alle fodboldkampe i Superligaen og Nordicbet Liga i resten af marts bliver afholdt uden tilskuere.

* Alle kampe i de to bedste rækker i håndbold for både mænd og kvinder spilles i tomme haller i resten af marts.

– FC København vil desuden spille sin kamp i Europa League 19. marts mod Istanbul Basaksehir uden tilskuere i Parken.

* Herrelandsholdet i fodbold 27. marts mod Færøerne i Herning bliver uden tilskuere.

* De to sidste runder i grundspillet i ishockey spilles uden tilskuere.

* DGI har meldt ud, at alle stævner og idrætsarrangementer med over 1000 deltagere bliver aflyst. Det rammer blandt andet gymnastikstævnet Forårsdage i Roskildehallerne i weekenden, hvor der ifølge sn.dk skulle være omkring 10.000 deltagere.

* Det Kongelige Teater vil kun sælge hver anden billet til sine forestillinger resten af marts.

* Udsolgte koncerter på spillestedet Vega i København, der kan rumme 1500 gæster, bliver som udgangspunkt aflyst. Store Vega har ti udsolgte koncerter i marts.

På de mindre scener, Lille VEGA og Ideal Bar, bliver koncerterne stadig afholdt.

* Koncert med King Krule i K.B. Hallen 7. marts er udskudt til september.

* P3 Guld, der skulle have været afholdt 28. marts, bliver afholdt uden publikum.

* Fødevaremessen Foodexpo udsættes. Fødevaremessen, som er Nordens største af slagsen, skulle have fundet sted 22.-24. marts i MCH Messecenter Herning. I 2018 samlede den 25.000 fagfolk.

* Kommunalpolitisk Topmøde 2020, der skulle afholdes i Aalborg senere i marts, bliver aflyst. Her skulle 1500 mødes.

* Messen Byggeri ’20 i Fredericia 10.-13. marts er udskudt.

* Efterskolernes årsmøde bliver aflyst alle tre dage, hvor arrangementet skulle have været afholdt.

* Folkekirkens Nødhjælp har valgt at aflyse søndagens husstandsindsamling til fordel for verdens fattigste.

Samtidig lød det fra Sundhedsstyrelsen, at man skal undgå håndtryk, kys og kram for at minimere spredningen.

Ændet sikkerhedsniveau

Desuden ændrede Udenrigsministeriet sine rejsevejledninger for hele verden. Det skrev Newsbreak.dk fredag aften. Nu er anbefalingen, at man som minimum udviser forsigtighed, når man rejser i udlandet.

I galleriet over artiklen kan du se de steder, hvor ministeriet direkte fraråder dig at rejse hen – der er lørdag tilføjet to steder, oplyser ministeriet.

Erik Brøgger Rasmussen, som er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, sagde fredag til TV2, at der ikke er et sted i verden, hvor der ikke foregår noget, som er relateret til coronavirus.

– Nogle steder er der risiko for smitte, andre steder er der rejserestriktioner lige som her. Der er ikke noget sted på kloden, hvor man ikke skal tænke over det. Det handler ikke kun om at tælle, hvor mange syge der er, det er bredere end det, sagde han.

Overlæge: Alle rammes

Coronavirusset er kommet for at blive, og det er sandsynligt, at næsten alle danskere vil blive smittet af sygdommen over en årrække.

Sådan lyder det fra overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut lørdag. Hun er afdelingschef på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse.

– Vi er alle modtagelige over for virusset, og det vil formentlig opføre sig som det, vi kender fra pandemiske influenzaer, hvor der vil komme flere smittebølger.

– Måske vil 10-15 procent af befolkningen bliver smittet i første omgang, men så vil det vende tilbage senere, og det vil blive et virus, der kommer tilbage år efter år. Men det vil tage en årrække, inden næsten alle er blevet smittet med virusset, siger hun til Ritzau.

Tyra Grove Krause vurderer, at det vil blive et virus, der især vil optræde i vinterhalvåret. Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at coronavirusset i værste tilfælde vil kunne smitte 500.000 på én gang, hvis det udvikler sig til en epidemi.

Drive-in test

I et forsøg på at få flere testet for smitte med det problematiske virus har Aarhus Universitetshospital i Skejby oprettet et såkaldt drive-in testcenter. Her kan du i bil trille op forbi og få taget prøver.

– Sådan en test tager få sekunder, fortæller Lars Elgård Pedersen, pressechef ved Aarhus Universitetshospital, til Newsbreak.dk.

Efterfølgende vil du så få svar på, om du faktisk er syg. Efter en samtale og andre ting, der er nødvendige at gennemgå – inden du bliver sluppet løs igen.

På den måde sparer både patienter og personale tid – ligesom også rengøring kan undgås. Samtidig undgås også fare for smitte til andre patienter. Det kan du læse mere om her.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu