ANNONCE

Danskere fik feber og diarré: Her er årsagen

23. maj 2019 17:52 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Symptomerne på en yersinia-infektion er blandt andet almen utilpashed, voldsom mavepine, feber og diarré.

20 danskere måtte i marts lægge sig syge med den frygtede tarmbakterie Yersinia enterocolitica, der blandt andet forårsager almen utilpashed, voldsom mavepine, feber og diarré.

Nu kan Statens Serum Institut i samarbejde med Fødevarestyrelsen afsløre, at årsagen til udbruddet sandsynligvis har været noget så harmløst som frisk spinat.

På baggrund af interviews med de syge patienter og raske personer har de kunnet konstatere, at de syge i langt højere grad havde spist frisk spinat:

”Vi er meget glade for, at vi har kunnet pege på en smittekilde. Selvom udbruddet er overstået, kan vi bruge denne viden til at forebygge, at det sker igen. Det er også en god anledning til at huske forbrugerne på, at bladgrønt altid skal vaskes grundigt, inden man spiser det”, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Samtidig med det danske udbrud var der også i Sverige et udbrud med den samme bakterier, hvor 37 patienter blev syge.

Derfor kunne de i samarbejde konstatere, at der sagtens kunne være tale om samme smittekilde.

Undersøgelsen peger også på, at spinaten er købt i Netto samt i en supermarkedskæde i Sverige. Det drejer sig sandsynligvis om udenlandsk, frisk spinat solgt i marts måned. Spinaten er ikke længere på markedet.

I første omgang mistænkte instituttet ellers, at den smittekilden kunne være fra svinekød, da bakterien er udbredt i svineproduktionen.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man altid skyller frugt og grøntsager. Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus, men dette kan i sjældne tilfælde forekomme.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu