Danskere kæmper med al-Qaeda i Syrien

18. februar 2013 19:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskere kæmper med al-Qaeda i Syrien
Billede mangler

Han blev for alvor kendt efter sin tilfangetagen i Afghanistan tæt på den pakistanske grænse tilbage i 2001. Amerikanerne spærrede ham inde i den omdiskuterede Guantanamo-lejr på Cuba, og i 2004 blev han overført til Danmark, da USA opgav at retsforfølge ham.

 

Siden blev han idømt en fængselsstraf for at stjæle dankort fra breve igennem sit arbejde som postbud, og nu meldes dansk-algerieren Slimane Hadj Abderrahmane dræbt i kamp i den syriske borgerkrig. Berlingske Nyhedsbureau erfarer, at han allerede er blevet begravet i Syrien.

Det var tilsyneladende et af hans største ønsker at dø som martyr i hellig krig, og selvom Danmark og Slimane Hadj Abderrahmane har og havde en fælles fjende i form af Syriens præsident, Bashar al-Assad, så er et af spørgsmålene nu, om dansk-algerieren var i regulær krig eller om han var terrorist, som amerikanerne mente.

Udenrigsordfører Søren Pind (V) er ikke i tvivl:

»Han er helt åbenlyst ikke en af de gode. Det må man bare sige. Der er ikke mange, der vil savne ham,« siger han.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan ikke med sikkerhed bekræfte, at Slimane Hadj Abderrahmane er blevet dræbt i kamp i den syriske borgerkrig, men tjenesten har kendskab til flere personer med fast ophold i Danmark, som er taget til Syrien og har tilsluttet sig den al-Qaeda-relaterede gruppe al-Nusra, der er på USAs terrorliste.

Syriskfødte Naser Khader, der er tilknyttet tænketanken Hudson Institute i Washington DC, har været i kontakt med »oppositionsfolk højt i den syriske opposition«, der ligeledes siger, at danske statsborgere er blandt krigerne i Syrien.

»De melder sig under al-Nusras faner, og det, der kendetegner al-Nusra, er, at de primært er udlændinge. Der er ikke så mange syrere. Det vil også sige, at de danske statsborgere, der er nede og kæmpe, ikke nødvendigvis er syrere. De kan også være marokkanere, irakere og egyptere fra Danmark. De er ligeglade med landegrænser. For dem er jihad målet. Jihad er vigtigere end Assad,« siger Naser Khader.

Det har tidligere været fremme, at flere danske statsborgere kæmper i Syrien, og det ryster Søren Pind.

»Jeg har hørt, at både Lille A og Store A (ledende figurer i den såkaldte Blågårds Plads-bande, red.) skulle være dernede, og jeg ved, at amerikanerne nogle gange bare lader være med at lukke folk ind igen, når de er rejst ud for at være med til sådan noget. Det bliver nok vanskeligt at forestille sig i Danmark, men jeg synes, det er rystende, hvis folk, der enten er flygtninge eller har opholdstilladelse, rejser ud og understøtter terroristiske kræfter« siger Søren Pind.

Han mener, at de islamistiske grupper og regimet i Syrien er ved at klemme de moderate oprørere, og derfor bør EUs våbenembargo mod Syrien ophæves, så Storbritannien og Frankrig ønske om at bevæbne de moderate kræfter af borgerkrigen kan efterkommes, lyder det fra Venstre-manden.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu