ANNONCE

Danskere nedlægges på stribe af frygtet sygdom

16. januar 2020 16:23 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Godt og vel 200 danskere har siden perioden omkring nytår måttet se sig selv gå ned med sygdom.

Østers. En yndet spise hvis man vil have noget ekstra lækkert. Men den skvulpende smag af salt er ikke altid lige god – det har mindst 180 danskere måtte sande omkring nytår. Det står klart efter adskillige forbrugere i Europa blev ramt af norovirus.

Artiklen fortsætter under videoen

Det pludselige udbrud kommer fra en lang række østers fra Frankrig. Årsagen er formentlig overløb af spildevand til østersbankerne langs den franske Atlanterhavskyst, vurderer de franske myndigheder. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, der samtidig oplyser, at tusindvis af franskmænd er blevet syge ligeså.

– 2020 var ikke mange dage gammelt, før vi i Danmark kunne konstatere, en række mavetilfælde med det til fælles, at patienterne havde spist franske østers omkring Nytår, fortæller Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen.

Siden starten af januar har Nikolas Hove modtaget flere meldinger fra hele Europa, hvor flere fødevaremyndigheder alle kan bekræfte samme problem.

I galleriet øverst kan du se de fødevarer, der oftest smitter med norovirus.

Solgt i hele landet

I Danmark er de franske østers solgt hos bl.a. fiskehandlere, i supermarkeder og på restauranter. Fødevarestyrelsen har orienteret de danske importører af østers om, at de skal undgå østers fra de områder, som de franske myndigheder lukker.

Fødevarestyrelsen forventer derfor, at de østers, der er på markedet nu, er fra åbne områder, hvor der ikke har været fundet norovirus eller anden mikrobiologisk forurening.

Sådan smitter sygdommen

Sygdommen er kendt som roskildesyge, fordi den første gang blev registreret i 1936. Og ja, det var i byen Roskilde, at tilfældet blev registreret. Rent teknisk er sygdommen også kendt som norovirus.

Sygdommen er meget smitsom.  Får du bare i kontakt med ganske få partikler, så kan du både smitte og blive smittet. Det er normalt, at 30 til 80 procent af dem, der bliver smittet også bliver syge. Smitten sker særligt gennem direkte eller indirekte kontakt med afføring eller afføring fra en person. Det betyder i praksis, at har en person ikke fået vasket hænderne ordentlig efter et toiletbesøg, så er du i risikogruppen. Men det kan også være, at vedkommende bare har rettet på sit undertøj eller har ordnet vasketøj.

Sygdommen kan også smitte indirekte – det er særligt i køkkener, hvor der er meget udstyr, der løbende skal gøres grundigt rent. Norovirus kan smitte i op til 48 timer efter, at man er blevet rask. Fødevarestyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at op mod halvdelen af alle fødevarerelaterede sygdomme skyldes norovirus.

Fødevarestyrelsens råd til forbrugerne:

Hvis du har spist østers eller muslinger forurenet med norovirus, kan du få opkast og diarré.

Samtidig risikerer du, at smitte dine omgivelser i et par dage efter, at du er blevet rask.
Fødevarestyrelsen har følgende råd til dig, der er blevet smittet:

  • Bliv hjemme, hvis du er smittet med norovirus, så du ikke smitter andre.
  • Vær omhyggelig med din personlige hygiejne og vask hænder med vand og sæbe – håndsprit virker ikke på norovirus.
  • Norovirus smitter også fra person til person, så undgå fysisk berøring, mens du er syg og et par dage efter, du er blevet rask.
  • Norovirus kan overleve længe, så vær omhyggelig med rengøring af overflader, som kan være inficerede med norovirus.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu