ANNONCE

Danskere rammes af endnu et coronakrav

24. september 2020 19:03 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Udenrigsministeriet har opdateret sine rejsevejledninger for EU, som det er vanen om torsdagen.

Hver torsdag opdaterer Udenrigsministeriet sine vejledninger om danskeres rejse til øvrige EU- og Schengen-lande inklusive UK. Årsagen er, at ministeriet skal fraråde rejser til lande, hvor smitten med coronavirus er for udbredt.

I løbet af sensommer og efteråret har der hver uge været nye lande, der er blevet tilføjet listen på grund af en stor stigning i antallet af nye smittetilfælde. Denne torsdag er ingen undtagelse, og Udenrigsministeriet har tilføjet fire lande.

Det skyldes, at de fire lande nu har nået et landsdækkende niveau på mere end 30 mennesker per 100.000 indbyggere, der er testet positiv for Covid-19 set over den seneste uge. Tallet kaldes incidenstallet.

For, at lande igen kan komme af sortlisten, skal de under 20 smittede per 100.000 indbyggere. Danmark har desuden faktuelt så mange smittede, at rejser til Danmark ville blive frarådet af Danmark selv – hvis det kunne lade sig gøre.

Rejsevejledninger er ikke krav, men anbefalinger. Du kan derfor ikke blive straffet for ikke at følge dem, men det kan få betydning i forhold til eventuel hjælp og erstatning, hvis du alligevel vælger at tage af sted. I galleriet over artiklen kan du se alle lande, Danmark aktuelt advarer mod.

Kontrareaktion

Et af de fire nye lande, som danskere advares mod at rejse til, er Storbritannien. Det skyldes, at landets incidenstal aktuelt er 36,4 smittede per 100.000 indbyggere efter en periode med stigende smittespredning.

Dermed skal alle danskere efter anbefaling fra myndighederne helst lade være med at rejse til Storbritannien. I forvejen var der en melding om en enkelt region i landet. Danske rejsende til regionen North West i Storbritannien opfordredes allerede for en uge siden til at lade sig teste ved hjemkomst på grund af et højt smittetal i den region.

Ifølge modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande opfordres man til at lade sig teste efter hjemkomst, hvis man er på rejse i en region, hvor smittetallet stiger til 50 eller flere nye smittede per 100.000 indbyggere per uge.

Kort efter Danmarks melding har de britiske myndigheder torsdag aften tilføjet Danmark på sin liste over lande, hvor fra tilrejsende skal i 14 dages hjemmekarantæne. Smitten i Danmark er særdeles høj.

De nye restriktioner træder i kraft klokken fire om morgenen lørdag 26. september, skriver Sky News.

Fakta

Sådan afgøres det

Forstå her, hvordan de danske myndigheder afgør et lands rejsestatus:

* Udenrigsministeriet opgør landene i EU, Schengen-området og Storbritannien efter, om de er “åbne lande” eller “karantænelande”.

* Status afhænger af det aktuelle smittetryk i det pågældende land.

* Men også på testniveau, og hvor stor en andel der testes positive. Maksimalt fem procent af de testede må testes positive for coronavirus.

* For at være “åbent” skal et land ugentligt have i gennemsnit under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

* Er et land åbent, vil i forbindelse med coronapandemien have en gul farve i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Det betyder, at man kan indrejse med forsigtighed.

* Hvis antallet af nye smittede når op på 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge i et land, ændrer Udenrigsministeriet det pågældende lands status til “karantæneland”.

* Sker det, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til det pågældende land. I så fald skifter landets farve til orange i ministeriets rejsevejledning.

* Derudover kan et land også blive orange, hvis der er særlige restriktioner for danske borgere, som rejser dertil. Eksempelvis hvis der er krav om 14 dages karantæne.

* Listen opdateres ugentligt, og et land kan komme af og på listen alt efter udviklingen.

* Spanien risikerer i øjeblikket at rykke over på listen over “karantænelande”, da landet de seneste to uger har haft 24,6 nye smittetilfælde om ugen ifølge tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

* Den seneste opdatering gælder fra torsdag eftermiddag og gælder foreløbig en uge.

Kilde: Udenrigsministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu