Danskere på ferie smittet med mæslinger

12. februar 2019 12:40 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Folk med rejseplaner til Val Thorens i Frankrig opfordres til at sikre sig, at de er vaccineret mod mæslinger.

Danskere på ferie smittet med mæslinger
Val Thorens er et af de mest populære skisportssteder i de franske alper. (Foto: Shutterstock)

Inden for kort er to danskere blevet smittet med den ekstremt smitsomme sygdom mæslinger efter at have været på skiferie i Frankrig.

Der er tale om det populære skisportsområde Val Thorens, oplyser afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut til Ritzau:

– I de to tilfælde, der er påvist inden for den sidste uge, har begge været på skiferie i Val Thorens.

– Det passer med, at vi i går aftes har fået information om, at der er påvist et udbrud af mæslinger i lige præcis det område, Val Thorens. Så der er åbenbart en øget risiko for mæslinger i det område i øjeblikket, siger afdelingslægen.

Derfor opfordrer Statens Serum Institut alle danskere, der skal på ferie til Val Thorens, til at sørge for at blive vaccineret, hvis de ikke allerede er det eller har haft mæslinger.

De smittede er en kvinde i 50’erne fra Rudersdal Kommune i Nordsjælland og en yngre mand fra Fyn.

De har begge det til fælles, at de har siddet i venteværelser, mens deres sygdom har været i udbrud. Har du været i nærheden af dem, skal du derfor holde øje med din Eboks.

Har man ikke haft sygdommen, kan man blive vaccineret gratis hos egen læge – også selv om man er voksen. Det har været muligt siden 1. april 2018.

Sygdom i vild vækst

82.596 tilfælde af mæslinger blev der i 2018 registreret i Europa. Og det er 15 gange så mange, som for bare to år siden – i 2016.

Det viser helt nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Forklaringen skyldes ifølge afdelingslæge Peter Henrik Andersen ved Statens Serum Institut, et stort mæslinge-udbrud i Ukraine. Desuden har Øst- og Sydeuropa været hårdt ramt:

– Baggrunden for det er dybest set, at der er for få, der er vaccineret, siger Peter Henrik Andersen til Ekstra Bladet.

– Det er simpelthen fordi, der er unge og voksne, der ikke fik vaccinen, dengang de var børn. Det er dem, der nu rammes af mæslinger, fordi man ikke fik en vaccine på det tidspunkt, hvor det blev tilbudt, forklarer Peter Henrik Andersen.

Fakta

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu