ANNONCE

Danskere splittet: Går du ind for denne afgift?

16. september 2020 22:18 | Af: Newsbreak.dk

En ny måling fra Concito viser, at de fattigste er mere positivt stemt over for grønne afgifter end de fleste andre

Danskere splittet: Går du ind for denne afgift?
De fattigste er mere positivt stemt for grønne skatter end de rigeste, viser ny undersøgelse. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix)

Citathistorie: Dagbladet Information.

De mennesker, der tjener mindst, er langt mere positive over for tanken om at betale ekstra for forurenende varer og ydelser som benzin og flyrejser, end de rigeste er.

Det skriver Dagbladet Information.

Det viser en spritny meningsmåling foretaget af Analyse Danmark blandt 1.023 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år for den grønne tænketank Concito. Undersøgelsen handler om opbakningen til den grønne omstilling, herunder grønne skatter.

– Målingen viser en meget stor forståelse for, at omlægning af Danmarks produktions- og forbrugsmønstre er en forudsætning for vækst og velstand i fremtiden, og det på tværs af politiske holdninger blandt respondenterne, siger Concitos direktør, Christian Ibsen til Information.

– Kombineret med en markant opbakning til forbrugsafgifter sender det et stærkt signal til politikerne, der netop nu forhandler om ny finanslov og i efteråret skal tage stilling til klimaplan og andre initiativer på området, siger han til Information.

Målingen viser, at hver tredje i den fattigste indkomstgruppe – som tjener op til 200.000 kroner om året – gerne vil betale klimaafgift for særligt klimabelastende varer og ydelser.

Oven i det kommer 43 procent, der gerne betaler klimaafgift, hvis de til gengæld kompenseres med en grøn check eller på anden måde.

En fjerdedel vil ikke

Men det er altså en lille andel – kun hver fjerde i denne indkomstgruppe – der slet ikke ønsker at betale klimaafgifter.

Til sammenligning siger 40 procent i den rigeste indkomstgruppe – dem der tjener 800.000 kroner om året eller mere – at de slet ikke ønsker at betale afgifter for klimabelastende varer.

Klimaordfører fra Socialdemokratiet Anne Paulin peger på, at undersøgelsen viser, at selv om der er flertal i befolkningen for at indføre klimaafgifter på de mest klimaskadelige produkter, betinger de fleste sig, at der også kommer en form for økonomisk kompensation til de svageste i samfundet.

– Vi skal passe på, at vi ikke bare sender regningen til en bestemt indkomstgruppe, men at vi får skabt den rigtige balance, siger hun til Information og pointerer, at der er en del studerende, der typisk er optaget af det grønne, i den fattigste gruppe.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu