Danskere tager ansvar for klimaforandringer

5. februar 2013 06:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskere tager ansvar for klimaforandringer
Billede mangler

Det er ikke kun de andre, der har et ansvar for bremse klimaforandringerne. Forbrugerne sidder selv med nøglen til at løse problemerne.

 

Det fremgår af en ny måling af danskernes holdning til klimaforandringerne, som InsightGroup har foretaget for WWF Verdensnaturfonden og forsikringsselskabet Codan.

– Det nye er, at 58 procent af danskerne i undersøgelsen mener, at vi som borgere og forbrugere har det største ansvar for at gøre en aktiv indsats for at udlede mindre CO2 i vores hverdag. Tidligere undersøgelser har peget på, at danskerne mente, at ansvaret for at stoppe klimaforandringer først og fremmest lå hos erhvervslivet og politikerne, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun har et bud på, hvad der har fået danskernes holdninger til at rykke sig.

– Dels er klimaforandringer rykket tættere på danskerne. Folk har oplevet oversvømmelser og ekstremt vejr, og desuden synes mange måske, at det går for langsomt, når det gælder om at nå i hus internationalt med aftaler om at begrænse CO2-udledningen, siger Gitte Seeberg.

Målingen, der er foretaget blandt 1.031 danskere i november 2012, viser, at klimaforandringer ligger danskerne på sinde. Kun to andre emner anses for at være større udfordringer for det danske samfunds fremtid – nemlig arbejdsløshed og virksomhedernes konkurrenceevne på det globale marked.

Undersøgelsen afslører, at der er forskel på danskernes holdning til klimaspørgsmålet alt efter landsdel. Nordjyderne er særligt skeptiske, og således savner 20 procent af de adspurgte nordjyder mere dokumentation for, at forandringerne i klimaet er menneskeskabte.

Ifølge undersøgelsen er danskerne generelt indstillet på at leve mere miljøvenligt. To ud af tre ønsker i meget høj grad eller i høj grad at ændre adfærd.

– Det er især kvinderne, der går foran og skruer ned for strømforbruget, kører med offentlig transport eller cykel til arbejde og køber bæredygtige fødevarer. Mændene sørger til gengæld for energitjek af huset og investeringer i grøn energi, siger Gitte Seeberg.

Klimaminister Martin Lidegaard (R) udtrykker glæde over klimabevidstheden hos danskerne.

– Jeg er glad for, at danskerne er blevet så bevidste om, hvilken betydning deres egne valg i hverdagen har, siger Martin Lidegaard.

– Men det fritager os ikke fra vores politiske ansvar. Vi politikere har et ansvar for at gøre det lettere for forbrugere og borgere at træffe de rigtige valg. Vi kan ikke gøre det alene, og derfor har det utrolig stor betydning, at forbrugerne støtter de virksomheder, varer og produkter, der går i den rigtige retning.

Spørgsmål: Kan undersøgelsen også tolkes derhen, at danskerne er skuffede over politikernes manglende resultater på klimaområdet?

– Jeg tror, det er rigtigt, at mange danskere er skuffede over, at politikere rykker så langsomt internationalt, som det er tilfældet. Det er jeg ikke stolt af som sådan. Men det, at der kommer pres nedefra, gør det lettere for sådan en som mig at kæmpe for sagen, både herhjemme og på internationalt niveau, siger Martin Lidegaard.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu