ANNONCE

Danskere testes coronapositive igen efter uger

21. juni 2020 08:05 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Forskere kan ikke svare klart på, om personer, der testet positive efter endt sygdom, fortsat kan smitte.

Personer, der har overstået infektion med coronavirus, er testet positive igen efter flere uger.

Det viser foreløbige resultater fra svælgprøver foretaget på Aarhus Universitet. Det skriver TV2.

De positive testresultater kunne man se for omkring 20 procent af 200 testpersoner.

Resultaterne kommer bag på Martin Tolstrup, der er læge og lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet. Han er en af de forskere, der står bag studiet.

– Vi er ret overraskede over den høje andel, der fortsat er positive.

– De her prøver er foretaget, mindst fire uger efter at personerne er blevet meldt raske, og derfor forventede vi ikke, at så mange stadig havde virus i kroppen, siger Martin Tolstrup til TV2.

Svælgprøverne fra de danske coronapatienter er indsamlet i forbindelse med et af studie, som undersøger udviklingen af antistoffer efter en coronavirusinfektion.

Forskerne skal nu til at finde ud af, hvad man kan bruge den nye viden til. Men ifølge Martin Tolstrup er der ikke på nuværende tidspunkt grund til at tro, at de “raske” virusbærere fortsat smitter.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Fakta

Anbefalinger til personer i risikogrupper

Forebyg kontaktsmitte – sørg for ekstra god hygiejne

– Vær særlig opmærksom på håndhygiejne, når du har rørt typiske kontaktpunkter, som anvendes af mange i det offentlige rum, fx dørhåndtag i butikker, elevatorknapper, dankortterminaler, hæveautomater, håndtag i busser, armlæn på restaurant- og cafestole mv.

– Undgå at røre din næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne – men ikke gennem huden.

– Vær særlig påpasselig med hygiejne og rengøring i hjemmet. Rengøring foretages med almindelige metoder og rengøringsmidler, men ekstra hyppigt og grundigt.

– Tal åbent med dine nærmeste pårørende om deres omgangskredse og ’bevægecirkler’, så du kender risikoen ved at give kram til dem.

– Du kan godt give kram til dine allernærmeste, fx partner, børn og børnebørn, men undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end dine nærmeste pårørende.

Forebyg dråbesmitte – hold afstand

– Bed andre om at tage hensyn ved at holde afstand.

– Undgå særligt længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt.

Begræns situationer hvor du udsættes for smitte

– Undgå samvær med personer, som har symptomer, der kunne være COVID-19, også børn og børnebørn.

– Undgå steder med mange mennesker, fx offentlige transportmidler i myldretiden. Lav dine indkøb når eller hvor, der er færrest i butikkerne

– Overvej din deltagelse i sociale arrangementer og fritidsaktiviteter i forhold til smitterisiko. Bed om hjælp til at aktiviteter gennemføres på en forsvarlig måde.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Johns Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu