Danskere tvinges til udlandet efter donoræg

21. maj 2012 04:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danskere tvinges til udlandet efter donoræg
Billede mangler

En massiv mangel på donoræg herhjemme, tvinger danske barnløse par til at rejse udenlands for at købe dem og få behandling på udenlandske fertilitetsklinikker.
Gruppen af danske par, der på grund af den voldsomme ægmangel må bruge store pengesummer på at rejse til lande som Spanien, Rusland, Tjekkiet og Grækenland i jagten på at blive gravide, er stødt voksende.
I fjor drejede det sig anslået om op mod 300 par, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.
Alt dette sker paradoksalt nok i mens, at flere tusinde udenlandske par, enlige og lesbiske valfarter til Danmark for at få behandling med dansk donorsæd fra de bugnende sædbanker herhjemme.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen blev der i fjor udført 6.700 fertilitetsbehandlinger på udenlandske kvinder.
Situationen får en række fagfolk til at kritisere de skrappe danske regler for ægdonation. De mener, at ægdonorerne bør tilbydes en langt større økonomisk kompensation end de 500 kroner, som en danske kvinde får per donation i dag.
En spansk kvinde får cirka 8.000 kroner per donation.
– Det er næsten at gøre grin med ægdonoren, for der er langt flere og betydelige gener forbundet med at donere æg, siger Peter Humaidan, der er professor og lægelig leder af Fertilitetsklinikken på Odense Universitets Hospital.
Den lave kompensation til ægdonorer er indført, fordi man ikke ønsker at gøre menneskelige æg til en handelsvare, eller at folk skal donere æg af økonomiske grunde. Men donorsæd er en kæmpe eksportvare herhjemme.
Det får Peter Humaidan til at undre sig.
– Det er dobbeltmoralsk lovgivning, for vi eksporterer reelt blot en problematik, når vi sender de barnløse danske kvinder ud for at købe æg i lande, hvor kvinderne netop donerer af økonomiske grunde, siger han til avisen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu