Danskerne bakker op om regeringens kontanthjælpsreform

7. marts 2013 04:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskerne bakker op om regeringens kontanthjælpsreform
Billede mangler

Et flertal af danskerne er tilhængere af det udspil til en kontanthjælpsreform, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i sidste uge. Det viser en ny meningsmåling, som A&B-Analyse har foretaget for netavisen Altinget.dk blandt knap 1.000 repræsentative danskere.

 

Hele 60,1 procent af de adspurgte svarer således, at de er tilhængere af reformen, der blandt andet skærer i ydelserne for unge under 30 år, så de i stedet får en ydelse, der svarer til SU-niveau, skriver netavisen.

Ikke overraskende glæder det Mette Frederiksen, at danskerne tager godt imod forslaget.

»Grundlæggende er tanken med udspillet, at dem, der kan, skal, og dem, der ikke kan, skal hjælpes bedre. Det handler om, at har man evnerne, så har man også forpligtelsen til at tage en uddannelse eller et arbejde, og at vi samtidig ikke opgiver nogen. Jeg tror, at målingen er et udtryk for, at mange mener, at det er den rigtige vej at gå,« lyder det fra Mette Frederiksen i et skriftligt svar til Altinget.dk.

Meningsmålingen viser yderligere, at 27,9 procent af de adspurgte er modstandere af regeringens reform, mens 12 procent svarer »ved ikke«.

Støtten til kontanthjælpsreformen skyldes i høj grad, at regeringen i almindelighed og Mette Frederiksen i særdeleshed har fået fortalt danskerne, at reformen er en hjælp til alle de unge, der skal flyttes fra passiv forsørgelse over i uddannelsesforløb. Det mener professor og valgforsker Jørgen Goul Andersen.

»En vigtig del af reformen handler jo om, at unge skal have en uddannelse i stedet for kontanthjælp. Sådan et synspunkt vinder bred gehør i befolkningen. Det sælger godt, at man vil hjælpe især yngre kontanthjælpsmodtagere til at få en uddannelse,« siger han til netavisen.

Det erklærer professor ved Københavns Universitet Jørgen Elm Larsen, der i mange år har forsket i danskernes holdning til sociale ydelser og folk på kontanthjælp, sig enig i.

Han peger desuden på, at den langvarige økonomiske krise har betydet, at folk er blevet mere fokuserede på mådehold, og at der skal være styr på økonomien.

»Krisen har gjort mådehold til en dyd. Når man sidder derhjemme og selv skal spare på pengene, så mener man også, at kontanthjælpsmodtagerne skal være med til at bidrage. Læg dertil, at der i medierne er blevet tegnet et meget negativt billede af folk på kontanthjælp. Så er det klart, at regeringens kurs bifaldes af befolkningen,« siger Jørgen Elm Larsen til Altinget.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu