Danskerne får mindre ud af deres forsikringer

6. marts 2013 01:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskerne får mindre ud af deres forsikringer
Billede mangler

Det bliver stadig mindre attraktivt at forsikre sig i Danmark. Således får kunderne i nogle forsikringsselskaber kun 64 kroner tilbage i erstatning for hver 100 kroner, de betaler til selskabet. Tendensen er generel, så forsikringsselskaberne tjener stadig mere, mens kunderne får mindre ud af deres forsikringer efter en årrække, hvor forsikringspriserne blev hævet på grund af frygt for store vejrskader, skriver Berlingske Business onsdag.

 

Men det dårlige vejr er udeblevet.

Berlingske Research har gennemgået erstatningsudbetalingerne for fire af landets største forsikringsselskaber. Tallene viser i gennemsnit, at man i 2012 fik 68 kroner igen i form af erstatninger for hver 100 kroner, man betalte. Det er en markant forringelse i forhold til 2011, da tallet var 80 kroner.

Det betyder, at forsikringsselskaberne tjener styrtende. Således er indtjeningen før skat for de fire selskaber tredoblet fra 2011 til 2012. For eksempel serverer landets næststørste selskab Topdanmark kolossale 34 procent i egenkapitalforrentning for aktionærerne, mens Tryg sender flere penge til aktionærerne i udbytte, end selskabet tjener.

Situationen er nu så alvorlig for forbrugerne, at Socialdemokraterne vil have undersøgt området for at få sat gang i konkurrencen.

»Jeg vil nu vende sagen med ministeren, med mine ordførerkollegaer og med branchen. Disse tal tyder på, at der er en overpris, og at det skal være endnu mere gennemsigtigt at sammenligne de enkelte selskaber,« siger Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), som mener, at det er de enkelte selskabers erstatningsprocenter, der bør kunne sammenlignes direkte på en portal, så kunderne kan se, hvad de får for pengene.

Kritikken kommer efter, at også Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør, Agnete Gersing, har udtalt sig negativt om den manglende konkurrence i forsikringsbranchen.

I Topdanmark mener topdirektør Christian Sagild, at konkurrencen er hård forsikringsselskaberne imellem. Og han ser ingen grund til, at det skal offentliggøres samlet, hvor meget man får for pengene i form af erstatninger i de enkelte selskaber.

»Det svarer til, at man sparker en åben dør ind. For tallene findes jo allerede i de enkelte selskabers regnskaber. Og Finanstilsynet offentliggør tallene samlet. Der er nok snarere tale om, at nogle har fundet et interessant emne at tale om. For der er rigtig meget konkurrence,« siger han.

Selv vil han ikke bruge Topdanmarks indtjeningsevne til at sænke priserne på forsikring.

»Jeg har set eksempler på selskaber, der melder ud, at de vil vokse så og så meget. Så dumper de priserne og får en masse dårlig forretning ind og må hæve priserne igen. Det er bedre med en stabil indtjening. En zigzagkurs er ikke sundt for en forsikringsforretning,« siger Christian Sagild.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu