ANNONCE

Danskerne har potentielt farlig eu-rekord

6. marts 2020 21:55 | Af: Ritzau Fokus

Danskerne er det folkefærd i Europa, som har flest smart devices i hjemmet. Men der er flere faldgruber.

Du kan tænde for kaffen, skrue op for termostaten og åbne carporten via en app på telefonen, før du kommer hjem.

Flere køber smart devices. Og faktisk er vi den befolkning i Europa, som har flest digitale enheder i hjemmet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

– Problemet er, at der ikke er nogen objektive krav om datasikkerheden. Derfor er det svært for forbrugerne at navigere i, hvilke dimser de kan stole på, siger Bjarke Alling, der er formand i Rådet for Cybersikkerhed.

Desuden er der mange nye produkttyper, som i dag fås i en smart udgave, og det er svært at sige noget ensidigt om, hvilke der er sikre eller usikre.

– De fleste har lært, at man skal sikre sin computer, og man bliver normalt tilbudt en sikkerhedspakke, når man køber den, siger Christian Damsgaard Jensen, der er leder af afdelingen for cybersikkerhed under DTU Compute.

– Men når man står i supermarkedet og køber en digital badevægt, spørger medarbejderen sjældent, om der skal et sikkerhedsprogram med, siger han.

Fælles krav

Eksperterne efterlyser derfor, at der kommer fælles mærkningskrav til datasikkerheden i smart produkter. Dette barsler man med politisk. Men som forbruger skal vi også ændre vores syn på smart devices.

– Vi tænker på smart-produktet som værende primært en lampe eller en køkkenmaskine, men glemmer, at det også er en computer, som skal beskyttes og opdateres. Den mentalitet skal vi ændre, siger Christian Damsgaard Jensen.

Hvis du køber et nicheprodukt, må du gerne sætte spørgsmålstegn ved, om producenten har tænkt på sikkerhed, eller om apparatet overhovedet skal kobles på nettet, fortsætter han.

Enten kan du helt undlade at koble de enheder på nettet, som ikke behøver netadgang. Eller også kan du lave en såkaldt segmentering, hvor du deler hjemmenetværket op i to.

– Man vil typisk ikke have, at fremmede ude på vejen logger på ens netværk. På samme måde kan man lave en opdeling, hvor ens smart devices bliver holdt ude af ens allermest private netværk, siger Bjarke Alling.

Opdater dem nu

Husk også at opdatere apparaterne jævnligt. På den måde lukker du de sikkerhedshuller, som løbende bliver opdaget. Vælg produktet fra, hvis det ikke kan opdateres.

– Hvis producenten ikke har tænkt over sikkerhedsopdateringer, kan der være mange sikkerhedshuller, de heller ikke har tænkt på, siger Christian Damsgaard Jensen.

Kan forhandleren ikke svare, så gå direkte til producenten eller søg på google, om det er omtalt i artikler eller på Trustpilot.

– Sund skepsis er en klog ting i takt med, at vi tager flere og flere digitale enheder ind i hjemmet, siger Bjarke Alling.

Fakta

Danskerne har IoT-førsteplads

– 23 procent af voksne danskere har et eller flere smart produkter i hjemmet.

– Det er den absolutte europarekord. I resten af EU er det i gennemsnit kun hver tiende, som har internetforbundne enheder i hjemmet.

– Blandt danskerne er det især mænd eller folk med længere uddannelse, som er vilde med smart devices.

– Aldersgruppen 25-44 år er dem, som bruger flest smart devices.

– Smart devices kan være termostater, digitale assistenter, højtalere, badevægte, støvsugere, lamper, kaffemaskiner, alarmsystemer eller robot-plæneklippere eller støvsugere, som er koblet på nettet.

Kilde: “Danmarks Statistik: It-anvendelse i befolkningen – smart homes og IoT produkter”, marts 2020.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu