Danskerne: Råstofferne tilhører Grønland

4. marts 2013 02:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskerne: Råstofferne tilhører Grønland

Et stort flertal på 70,1 procent af danskerne mener, at det var i orden at give Grønland retten til landets råstoffer med selvstyreloven i 2009, viser en måling fra Rambøll/Analyse Danmark ifølge Jyllands-Posten.

 

21,7 procent mener, at det var en forkert beslutning.

Det overrasker Dansk Folkeparti, der som det eneste parti stemte nej til selvstyreloven.

»Det er meget overraskende og ikke et billede, som jeg genkender. Når jeg taler med folk, er de generelt rasende over, at Danmark har givet Grønland retten til råstofferne,« siger Grønlands-ordfører Søren Espersen (DF).

»Jeg ved ikke, om folk har fattet, at vi skal blive ved med at betale milliarder af kroner i bloktilskud til Grønland i de næste mange år og kommer til at finansiere Grønlands råstofprojekter,« siger han til avisen.

Når grønlænderne går til valg 12. marts, er råstoffer, udvinding af uran, minedrift med kinesisk arbejdskraft og de økonomiske fremtidsmuligheder centrale emner i debatten.

Fungerende selvstyreformand Kuupik Kleist fra det socialistiske parti Inuit Ataqatigiit er glad for den danske befolknings opbakning.

»Det er glædeligt og forventet. Råstoffer har været på dagsordenen i mange, mange år, selv om de danske politikere virker som om, at de lige er vågnet af Tornerose-søvnen. Nogle tror tilsyneladende, at olien allerede flyder i gaderne, og at vi alle går rundt med guldkæder om halsen heroppe,« siger han.

Aleqa Hammond fra oppositionspartiet Siumut er også glad for målingen.

»Den almindelige dansker deler tanken om, at vi i Grønland skal have råderet over vores egne ressourcer. Og ønsket om en øget økonomisk uafhængighed deles af begge befolkninger,« siger han til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu