Danskerne skal være klar til katastrofer

9. april 2013 18:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskerne skal være klar til katastrofer
Billede mangler

Nukleare ulykker, pandemisk influenza eller cyberangreb. Beredskabsstyrelsen har tirsdag udgivet rapporten »Nationalt Risikobillede«, som kortlægger de ti største trusler mod Danmarks sikkerhed. Rapporten konkluderer, at de ti typer af hændelser alle har det til fælles, at de kan medføre større ulykker og katastrofer.

 

»Hovedparten af de hændelser, vi beskriver i rapporten, har fundet sted i Danmark på et eller andet tidspunkt før, og det, vi lægger vægt på, er, at det kan ske igen,« siger Mads Ecklon, kontorchef i Beredskabsstyrelsens Center for Beredskabsplanlægning og Krisestyring, som har udarbejdet rapporten.

Han fortæller, at rapportens overordnede funktion er at give danskerne et indblik i, hvilke katastrofer der kan ramme landet, så de kan forberede sig på dem, og så de frem for alt også mentalt kan indstille sig på, at vi lever i et samfund, hvor der kan ske noget uventet.

»Rapporten må ikke skræmme danskerne unødigt. Der er ingen grund til at frygte en nuklear ulykke til daglig, men det er vigtigt at være opmærksom på, at disse hændelser kan ske,« siger han.

Mads Ecklon fortæller, at Beredskabsstyrelsen er godt rustet til hver eneste potentielle fare, som listen byder på.

»Vi har nogle med ekspertviden på alle ti områder. Hvis ulykken sker, så har vi det brede samfundsberedskab, som står klar til at rykke ud og mindske konsekvenserne,« siger han.

Ud over det almindelige beredskab er der flere specialenheder, der er klar til at træde til, hvis Danmark rammes af en katastrofe. Statens Serum Institut vil for eksempel være bisidder i en situation, hvor landet rammes af en pandemisk influenza, mens Forsvarsministeriets Center for Cybersikkerhed kan hjælpe med at afværge trusler i cyberspace.

»Vores væsentligste opgave er sådan set at skabe opmærksomhed omkring det faktum, at man kan blive udsat for nogle trusler, når man bevæger sig rundt i den digitale verden,« siger Thomas Lund-Sørensen, som er chef for Center for Cybersikkerhed.

Han fortæller, at centret også har nogle redskaber, som det kan stille til rådighed for kommunerne, regionerne og televirksomhederne, der kan tage brodden af eventuelle kriminelle cyberangreb.

»Vi har flere netværk, som vi overvåger. Der kan vi se, hvilke statslige institutioner der er under angreb eller er digitalt sårbare på den ene eller anden måde,« siger Thomas Lund-Sørensen.

Hvor stor er risikoen så for, at Hr. Nielsen bliver angrebet af en altødelæggende computervirus, eller at han bliver overdækket af en stormflod, når han træder ud af hoveddøren? Det kan ingen svare på.

»Det er umuligt at sige noget begavet om, hvornår en stor ulykke vil ramme landet. Vi oplevede et stort skybrud i 2010, hvor vi efterfølgende tænkte, at det med al sandsynlighed ikke ville ske igen foreløbig, og så fik vi et endnu større skybrud året efter,« siger Mads Ecklon.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu