ANNONCE

Danskerne sparer på strømmen – men ikke til jul

19. november 2011 19:47 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danskerne sparer på strømmen – men ikke til jul
Billede mangler

Stadig flere julelyskæder er en del af danskernes juledekoration. Alligevel sparer vi mere og mere på strømmen.
Det ser smukt ud, når træer, altaner og vinduer er dækket af lyskæder en bidende kold vinteraften. Og det bliver endnu smukkere af, at vi samtidig er blevet bedre til at passe på klimaet i forbindelse med den glædelige højtid. Vi bruger nemlig i højere grad lyskæder med energieffektive lysdioder frem for lyskæder med glødepærer.
I 2010 brugte vi 46 millioner kroner på strøm til julelys i november og december. Det svarer til godt 11.700 ton CO2. Det er et fald på otte millioner kroner i forhold til 2009, hvor vi brugte 54 millioner, svarende til 13.500 ton CO2.
– Det er dejligt, at vi fastholder traditionen med at pynte op med lys i en mørk tid. Især fordi både producenter, forhandlere og forbrugere nu gør det med hjerte og hjerne det rette sted. Det er meget flot, at vi på bare få år har sparet otte millioner kroner i energi på lyskæder, siger Simon Chræmmer, projektleder i Go’ Energi.
Ryd op i kælderen
Er du en af de mange forbrugere, der snart skal i kælderen for at hente lyskæder frem, så tjek watt-tallet. Et lavt watt-tal giver det laveste strømforbrug. Har du stadig en lyskæde med glødepærer, kan det være en idé at udskifte den, hvis den alligevel synger på sidste vers. Lyskæder med dioder holder bedre og er langt bedre for miljøet.
– Hvis vi alle brugte lyskæder med effektive LED’er, kunne vi spare 40 millioner kroner på den energi, vi bruger til julelys, siger Simon Chræmmer.
Han opfordrer forbrugere, der allerede har lyskæder derhjemme, til at bruge et tænd og sluk-ur, så lyskæderne primært bruger energi, når der er mennesker ude til at nyde dem. Skal du på jagt efter nye lyskæder, kan du med fordel gå efter et lavt watt-tal. De mest energieffektive LED-lyskæder bruger kun 1 watt. Se også gerne kæden lyse i forretningen, så du er sikker på at komme hjem med den helt rigtige lyskæde.
Om julelys:
• I 2010 brugte vi 46 millioner kroner på strøm til julelys i november og december. Det svarer til godt 11.700 ton CO2. Det er et fald på otte millioner kroner fra 54 millioner i 2009 til 46 millioner kroner i 2010.
• Vi brugte 31 procent mindre strøm til julelys i 2010 end i 2008 – til trods for at vi havde 14 procent flere lyskæder end i 2008.
• Den gennemsnitlige effekt af en lyskæde er omkring 8 watt. Nye kæder har typisk en effekt på 2,5-5 watt (men med stor variation, kæder på over 100 watt kan også købes), mens de mest energieffektive LED-lyskæder kun bruger 1 watt.
• En lyskæde på 8 watt bruger strøm for ca. 9 kroner, hvis du har den tændt dagligt fra klokken 15 til klokken 9 i december.
• Vi har stadig gamle kæder liggende (50 procent LED/50 procent glødepærer). Hvis alle skiftede til supereffektive lysdioder, kunne vi spare 20 GWh/40 millioner kroner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu