Danskerne taber tusindvis af job til østeuropæere

7. februar 2013 03:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskerne taber tusindvis af job til østeuropæere
Billede mangler

Flere tusinde job kan være gået tabt for ledige danskere, fordi mange østeuropæere fik deres nuværende job under højkonjunkturen og siden har holdt fast i dem og slået sig ned i Danmark. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

 

Tal, som avisen har trukket fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database, Jobindsats.dk, viser, at antallet af østarbejdere i arbejde i Danmark er steget med 43 procent siden 2008. Således var der 47.459 beskæftigede fra 10 østeuropæiske lande i tredje kvartal af 2012, og mere end hver tredje af dem er registreret med dansk bopæl og cpr-nummer til brug for skattebetaling helt tilbage i 2008 eller tidligere, skriver avisen.

Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet, som er i gang med en undersøgelse blandt 10.000 virksomheder om brug af østeuropæisk arbejdskraft, nikker genkendende til tendensen.

– Det lader til, at østeuropæerne har bidt sig fast på det danske arbejdsmarked gennem kriseårene. Vi kan i hvert fald konstatere, at det ikke har været dem, der stod forrest i køen til at miste jobbet, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Administrerende direktør i Horesta, hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening, Katia K. Østergaard, fortæller, at motivationen til at tage et lavtlønnet arbejde er langt større blandt østeuropæere end blandt danskere.

– De internationale medarbejdere er folk, der har passet deres arbejde og gjort det godt, og dem går man selvfølgelig ikke ud og opsiger, fordi der er en stigende arbejdsløshed blandt danskere, siger hun.

I fagforbundet 3F byder man østeuropæerne velkomne, så længe de arbejder under de sædvanlige løn- og arbejdsvilkår.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu