ANNONCE

Danskerne vil have lavere skat på arbejde

19. januar 2012 07:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danskerne vil have lavere skat på arbejde
Billede mangler

Ja tak til lavere skat på arbejde.
Mere end fire ud af ti danskere svarer i en ny måling, at de synes lavere skat på arbejde er det vigtigste at se på, når regeringen skal lave en reform af skatten.
Helt præcist mener 45 procent det, viser målingen, som Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq. De adspurgte har fået i alt ni valgmuligheder. Det som næstflest danskere synes er vigtigst med en ny skattereform er at mindske uligheden mellem rig og fattig. Det mener 25 procent, mens tredjeflest, 6,3 procent peger på flere grønne afgifter som det vigtigste.
Dermed bakker en stor del af befolkningen op om regeringens nye udmelding om, at skatten på arbejde skal ned. En udmelding skatteminister Thor Möger Petersen (SF) kom med i Berlingske onsdag.
Professor i Statskundskab fra Aarhus Universitet, Christoffer Green Pedersen, er ikke så overrasket over, at det netop er skatten på arbejde, som danskerne har størst fokus på.
“Skatten på arbejde har været hovedtemaet for skattereformarbejdet i lang tid. Der er mange, der har fortalt folk, at skatten på arbejde udgør et problem,” siger han til Newspaq og fortsætter:
“Jeg tror, der er bred enighed om, at det skal kunne betale sig at arbejde.”
Han bakkes op af sin professor-kollega fra Københavns Universitet, Peter Kurrild- Klitgaard, der kalder tallet for markant.
“Skåret ud i pap, så er det en ganske massiv vælgermæssig opbakning til at sænke skatten på arbejde”.
Begge professorer tror også, at den såkaldte Carina-debat, der viste, at det for nogle dårligt kunne betale sig at arbejde frem for at være på overførselsindkomst, har været med til at præge folks holdninger.
I målingen bliver folk også spurgt til, om beløbet, de betaler i skat, nu er passende, for meget, eller for lidt. Her svarer 59 procent, at beløbet, de betaler nu, er passende. Knap 34 procent synes, de betaler for meget, og kun tre procent ønsker at betale mere.
Det viser en klar tendens, mener Peter Kurrild Klitgaard.
“Trækker man andelen er folk der ønsker at betale mere i skat fra andelen med folk, der ønsker at betale mindre, er der stadig en markant overvægt. Jeg ser det som en afvisning af højere skatter,” siger han.
Forbrugerøkonom fra Nordea Ann Lehmann Eriksen er heller ikke overrasket over, at folk prioriterer at få skatten ned på arbejde.
“Man betaler faktisk en højere skat på penge, man tjener, end man gør på en overførsel, da folk i arbejde betaler arbejdsmarkedsbidrag på otte procent. Hvis man ikke tjener så meget, betyder de otte procent ret meget,” siger hun til Newspaq.
Målingen er foretaget inden SF-ministerens udmelding – så det er altså ikke en reaktion på hans udtalelser.
Målingen er foretaget i perioden fra den 9.-15. januar via internet på 522 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +- 4,37 procent på totaler.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu