ANNONCE

Danskerne vil skyde lovligt fyrværkeri af for over 400 millioner

15. december 2018 08:09 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Man skal huske sikkerheden, når det erhvervede fyrværkeri fyres af, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen.

Det er ikke småpenge, som danskerne forventer at bruge på fyrværkeri, når salget begynder lørdag.

Godt 415 millioner kroner forventes fyrværkerisalget i 2018 at ende på ifølge en analyse foretaget af brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Frem til 31. december er det tilladt at købe det farvestrålende krudt, som må fyres af i dagene fra 27. december til og med 1. januar 2019.

Bøder

Før 2014 kunne man købe fyrværkeri fra 1. til 31. december, men landets fyrværkerilov blev ændret i 2014, og det kan blive dyrt at bryde loven.

Newsbreak.dk har før fortalt, at det koster fra 500 kroner og opefter at overtræde fyrværkeriloven.

– Bødestørrelsen varierer i de forskellige politikredse, men man kan være sikker på at få en bøde. Ofte i størrelsesordenen omkring 1000 kroner, sagde Henrik Framvig, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, i en artikel om emnet i 2016.

Få vil bruge mange penge

Selv om langt størstedelen af danskerne ifølge analysen ikke har tænkt sig at bruge penge på fyrværkeri, så er det cirka en fjerdedel af borgerne, der har sagt, at de vil handle krudt for næsten en halv milliard kroner.

Ifølge Michael Ostenfeld, chefkonsulent i Dansk Erhverv, så kan beløbet endda blive højere.

– Folk kan godt sige til analysen, at de vil bruge 500 kroner. Men når de så står i butikken, så kan der være et sæt, der koster 700 kroner, og så køber de det, siger Michael Ostenfeld.

Husk sikkerheden og de særlige regler

Det købte fyrværkeri skal dog fyres af på et tidspunkt, og her skal man altså huske sikkerheden. Det slår Sikkerhedsstyrelsen endnu en gang fast forud for nytårsbraget.

– Selv om antallet af fyrværkeriulykker i Danmark er faldet markant over de seneste 20 år, er det stadig meget vigtigt for os at guide danskerne til at undgå ulykker.

– Derfor bruger vi mange ressourcer på at hjælpe både børn og voksne til at omgås fyrværkeri sikkert, siger Jan Møller Mikkelsen, vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Fakta

De fem fyrværkeriråd

Overholder du de fem fyrværkeriråd, er risikoen ved at fyre af langt mindre. De fem fyrværkeriråd er:

  1. Brug altid beskyttelsesbriller (Også selvom du bare er tilskuer)
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi

Når salget går i gang lørdag, søsætter styrelsen samtidig en række kampagner, der især er rettet mod børn og unge mænd. Det er nemlig oftest dem, der kommer til skade med fyrværkeri.

Særligt skal man passe på med raketter og batterier, der ifølge Ulykke Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital giver de alvorlige skader.

Derudover skal man ifølge Sikkerhedsstyrelsen holde sig fra ulovligt fyrværkeri – heriblandt kanonslag, og generelt skal man huske, at lovligt fyrværkeri er CE-mærket, og at du kun må affyre fyrværkeri, du har købt i Danmark.

Har du købt fyrværkeri i udlandet, der er CE-mærket, må du altså ikke fyre det af i Danmark.

Fakta

Fyrværkeriregler

Her er en lille opsummering af fyrværkerireglerne.

Du må kun fyre fyrværkeri af i perioden 27. december til og med 1. januar. Resten af året er det ulovligt at bruge fyrværkeri. Du kan købe fyrværkeri i butikkerne fra 15. december til 31. december.

Du må kun opbevare fem kg krudt, også kaldet “Netto eksplosiv stofmængde” (NEM). På fyrværkeriet kan du læse indholdet af NEM, inden du køber det. Hvis du vil gemme fyrværkeri, skal du følge nogle få råd om opbevaring: Opbevar fyrværkeriet utilgængeligt for børn, læg fyrværkeriet mørkt og tørt, hold fyrværkeriet væk fra elektriske apparater og varmekilder som fx varmeapparater.

De 5 fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: borger.dk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu