Danskernes forbrug af koffeindrikke skal kortlægges

3. marts 2013 02:36 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskernes forbrug af koffeindrikke skal kortlægges
Billede mangler

I 2012 røg 8,75 millioner liter energidrik i danskerne. Salget er i løbet af de sidste to år mere end fordoblet. Det får flere eksperter til at advare om følgerne, skriver Jyllands-Posten.

 

Børn helt ned til 3.-4. klasser drikker dagligt de koffeinstærke drikke, som kan være livsfarlige for personer med forhøjet blodtryk.

Fødevarestyrelsen er opmærksom på det stigende salg og det høje forbrug hos nogle grupper af befolkningen.

Energidrikkene er ikke farlige for raske, voksne mennesker, så længe der ikke er tale om et overforbrug, understreger Troels Vensild, der er chefkonsulent for ernæring ved Fødevarestyrelsen.

Anderledes ser det ud for børn, gravide og ammende, men der kan også være andre problemer.

»I forhold til det stigende salg har vi bedt Fødevareinstituttet ved DTU om at foretage en undersøgelse af, hvilke grupper der indtager produkterne, og hvor meget de drikker. Undersøgelsen vil være klar i 2014,« siger Troels Vensild.

Preben Vestergaard Hansen er kandidat i Human Ernæring og Husholdningsvidenskab fra Professionshøjskolen Metropol. Han mener, at energidrikkene i sundhedssammenhænge er et komplet overflødigt produkt, der kan være livsfarligt.

»Vi er i gang med et udvikle en kultur, hvor vi prøver at holde os kunstigt kørende på stærk kaffe og altså nu også energidrikke med opkvikkende stoffer, noget vi kan klare med en sund livsstil og en god nattesøvn,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Han mener, at der er en risiko for, at energidrikkenes høje indhold af koffein og taurin udløser en livsfarlig blodtryksstigning hos bl.a. de mindst 260.000 danskere, der lider af et uopdaget forhøjet blodtryk og derfor ikke er opmærksomme på, hvad koffein og taurin kan gøre ved deres blodtryk.

De populære drikke indeholder ofte også store mængder sukker, og flere skoler har forbudt eleverne at indtage dem i skoletiden.

Fødevareordfører for Enhedslisten Per Clausen (Ø), mener, at drikkene skal omfattes af samme regler som for køb som alkohol.

Det er Venstre imod.

»Der er tale om et forældreansvar. Det er forældrenes klare ansvar at sørge for, at deres børn spiser og drikker sundt, og der er jo også andre usunde ting end energidrikke på hylderne,« siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V).

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu