ANNONCE

Danskernes friværdi boomer – trods krise

2. december 2011 07:22 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danskernes friværdi boomer – trods krise
Billede mangler

Friværdien er fortsat et af de hotte samtaleemner ved middagsselskaberne. Og med god grund. For trods økonomisk krise, så er der stadig rigtig mange penge gemt i danske boligejeres mursten.
 
Efter en periode med meget modvind til både økonomien og boligmarkedet står det egentlig ikke så skidt til. Realkredit Danmark har opgjort, hvor stor den samlede friværdi er – altså ejerboligens værdi minus boligejerens boliggæld.
 
De samlede friværdier er siden 2006 blevet slået tilbage med godt 700 mia. kroner og er i dag på næsten 1.200 mia. kroner – det er det laveste niveau siden slutningen af 2004.
 
Det er altså fortsat pæne summer, selv om friværdierne er lavere nu end tidligere. Forklaringen på de skrumpende friværdier er, at mange har øget deres gæld – det er den primære forklaring – samtidig med, at boligpriserne er faldet.
 
”Over de kommende kvartaler er der udsigt til, at friværdierne fortsat vil være under pres som følge af faldende boligpriser. Samlet set vil det dog ikke ændre billedet af, at danskerne gennemsnitligt set fortsat er velkonsoliderede i en historisk kontekst,” skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.
 
Oversat til boligmarkedet viser opgørelsen af friværdier, at en gennemsnitlig hussælger vil stå med 650.000 kr. i overskud, hvis de sælger nu. En sælger af et sommerhus vil få 835.000 kr., mens sælgeren af ejerlejligheden vil have tæt på en million i overskud, 920.000 kr.
”De fleste boligejere vil altså stå med en gevinst, hvis de solgte, men det er dem, der er taber penge, der fylder mest i medierne lige nu. Med en gevinst på hånden, et stort udvalg og de historisk lave renter er der faktisk særdeles gode muligheder for at skifte bolig,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu