Danskernes sundhed skranter

8. marts 2013 00:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Danskernes sundhed skranter
Billede mangler

I 1950erne levede danskerne længere end næsten alle andre mennesker i verden. I dag dør vi tidligere end borgere i stort set alle andre vestlige lande.

 

En ny opgørelse i lægetidsskriftet The Lancet udstiller vores skrantende sundhed og tildeler Danmark en kedelig bundplacering som nummer 18 ud af 19 lande, når man sammenligner borgernes forventede antal sunde leveår og deres levetid, skriver Berlingske fredag.

Danskerne har kun udsigt til at leve 67,9 sunde og raske år, før vi begynder at løbe ind i alvorlige helbredsproblemer – og gennemsnitsdanskeren dør i en alder af 78,9 år. Dermed er der langt op til toppen af sundhedsligaen, hvor økonomisk hårdt plagede middelhavslande som Spanien og Italien indtager første- og andenpladsen.

Blandt årsagerne til danskernes sundhedsmæssige deroute er den store andel af rygere, et højt alkoholforbrug og usunde kostvaner.

»Vi må bare konstatere, at vi stadig ligger langt fra de resultater, der opnås i andre lande. Der er et godt stykke vej igen, før vi har fået bugt med livsstilssygdommene i et omfang, vi kan være tilfredse med,« siger professor Mette Wier, der var formand for Forebyggelseskommissionen.

Eksperter påpeger, at forebyggelsen er forbedret, blandt andet ved en stærkere håndhævelse af aldersgrænserne ved salg af tobak og alkohol. Men vurderingen er også, at der på det seneste er sket et decideret tilbageskridt ved at afskaffe fedtafgiften.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) beklager »den triste placering«, men sætter sin lid til et nyt forebyggelsescenter, som skal hjælpe kommunerne med at gennemføre faglige anbefalinger om, hvordan man kan reducere blandt andet rygning og druk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu