De afdragsfrie lån er på retræte

25. februar 2013 10:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
De afdragsfrie lån er på retræte
Billede mangler

I 2003 kom de afdragsfri realkreditlån på markedet, og lige siden er den samlede andel af lånetypen steget. Men nu er det slut. I Nationalbankens netop offentliggjorte udlånsstatistik for realkreditudlånet i januar måned fremgår det, at de afdragsfri lånetyper nu er på retræte.

 

Tallene for januar måned viser, at andelen af de afdragsfrie lån nu er på 55,81 procent mod 56,19 procent måneden før.

Hos Realkredit Danmark ser man med interesse på udviklingen – selv om man ikke er overbevist om, at der er tale om en klar tendens.

»Det er interessant at se, om tilbagegangen i sidste måned var en enlig svale, eller om vi igen denne måned vil være vidne til, at flere vælger at betale afdrag på deres lån,« siger økonom i Realkredit Danmark Sonia Khan i en skriftlig kommentar til tallene og tilføjer:

»Om der er tale om en ny tendens, hvor boligejerne i højere grad fokuserer på at afvikle deres gæld, eller blot en kortvarig vending, er endnu for tidligt at sige noget om. Men boligejerne har da også god grund til at begynde at afdrage på deres lån nu. Renten er lav, så den samlede månedlige ydelse, når man vælger at betale afdrag, vil være lav set i en historisk kontekst.«

Økonomen peger i den forbindelse på, at den lave rente gør, at boligejere lige nu kan afdrage væsentlig mere på deres lån end ellers, og at det »i sig selv burde give incitament til at begynde at afdrage på lånet, såfremt man ikke bruger afdragsfriheden til f.eks. at afvikle dyrere gæld først«.

Realkredit Danmark-økonomen noterer sig, at de fastforrentede realkreditlån stadig er det mest eftertragtede produkt, når det kommer til boliglån.

52,3 procent af alle nye lån i januar måned var fastforrentede lån. Der blev udbetalt fastforrentede lån for 7,5 mia. kroner, mens der blev indfriet for 3,3 mia. Det giver et netto nyudlån på 4,2 mia. kr. i januar måned, skriver Realkredit Danmark.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu