ANNONCE

De bliver blandt de første

17. december 2020 22:40 | Af: Newsbreak.dk

Plejecentre i kommuner med højeste smittetal får vaccinen først, oplyser KL. Ishøj og Herlev er blandt af de kommuner, der står forrest i køen.

De bliver blandt de første
De største plejehjem i de hårdeste ramte kommuner ser ud til at være forreste i vaccine-køen. Foto: Scanpix

(Citathistorie fra TV2 Lorry)

Plejehjemsbeboere i Herlev og Ishøj kan snart ånde lettet op.

De to kommuner står nemlig til at blive blandt de første i hovedstadsområdet, hvor plejehjemsbeboerne bliver vaccineret mod covid-19.

Det oplyser henholdsvis formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Ishøj Kommune, Merete Amdisen (S), og formanden for Familie- og Forebyggelsesudvalget i Herlev Kommune, Gitte Friberg Bomholdt (S) til TV 2 Lorry.

– Tirsdag fik jeg oplyst fra KL (Kommunernes Landsforening, red.), at det forventeligt ville blive plejecentrene i Ishøj Kommune, der får vaccinationer, som nogle af de første i Hovedstadsområdet, siger Merete Amdisen til TV 2 Lorry.

Helt konkret har Ishøj Kommune fået at vide, at de skal have “rammer og aftaler” på plads den 22. december, så de er klar, når vaccinen frigives.

Udvalgsformand Merete Amdisen forventer, at alle beboere på kommunens to plejehjem Torsbo og Kærbo er vaccineret inden nytår.

Højeste incidenstal

Ishøj Kommune er torsdag den kommune i landet med det højeste såkaldte incidenstal – altså flest smittede per 100.000 borgere. 213 er således blevet smittet med coronavirus de seneste syv dage.

Derfor overrasker det heller ikke Merete Amdisen, at netop vestegnskommunen kommer forrest i køen til vaccine. Men nyheden vækker glæde i kommunen.

– Jeg er glad for det, for det betyder, at vi ret hurtigt kan komme i gang med at vaccinere vores sårbare ældre, og på den måde få etableret en normal hverdag med blandt andet besøg, siger Merete Amdisen.

Klar meget snart

Lidt længere nordpå i Herlev Kommune lyder meldingen fra udvalgsformand Gitte Friberg Bomholdt, at beboere og frontpersonale på kommunens tre plejehjem Lærkegaard, Lille Birkholm og Herlevgaard vil blive vaccineret to døgn, efter at vaccinen er godkendt.

– Det er indtil videre planen, at vi vil kunne begynde at vaccinere fra den 23. december. Det er det, jeg er blevet oplyst af forvaltningen, siger hun.

Herlev Kommune er torsdag den niende hårdest ramte kommune i landet med 207 smittetilfælde per 100.000 indbyggere inden for den seneste uge.

– Vi har haft et af landets højeste smittetal og haft smitte på enkelte af vores plejehjem. Så vi er meget glade for, hvis vi kommer hurtigt i gang med vaccinen, siger Gitte Friberg Bomholdt.

Hun er endnu ikke informeret om, hvem der kommer til at stå for vaccineringen af plejehjemsbeboere og plejehjemspersonale på Herlevs tre plejehjem.

Højeste smitte og største plejehjem først

I Ishøj vil det helt konkret være plejehjemslægen, der vil stå for vaccinationen, lyder det fra udvalgsformand Merete Amdisen. Ishøj Kommune er i disse dage i fuld gang med at indhente de nødvendige tilladelser fra beboerne på plejehjemmene, så der kan vaccineres hurtigst muligt.

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til Kommunernes Landsforening (KL) og spurgt til, hvilke kommuner der står først i køen til coronavacciner til plejehjem.

I et skriftligt svar udtaler KL-direktør, Christian Harsløf, at det er Sundhedsstyrelsen, der lægger strategien, og at vaccinerne fordeles i prioriteret rækkefølge ud fra en række kriterier.

– Forrest i køen står kommunerne med de højeste smittetal. Her starter vaccinationerne så på de største plejehjem. Hvis det største plejehjem af en eller anden grund ikke er parat, begynder indsatsen på det næststørste plejehjem, siger Christian Harsløf til TV 2 Lorry.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu