ANNONCE

De er giftige for dyr

24. september 2020 13:29 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Agern - der falder i oktober - er særdeles giftige for heste.

Egetræer på hestefolden kan være en dødsfælde.

Det advarer Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Træets frugter, agern, er nemlig særdeles giftige for heste:

– At agern er giftige for heste, kan jeg ikke minde om nok gange. Hvert efterår ser vi tilfælde af agernforgiftning, som nemt kan forebygges, siger Jon Vedding, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Det skyldes deres høje indhold af tannin – garvesyre. Garvesyren er ætsende og forårsager vævreaktioner i hestens mave- og tarmkanal samt skader på nyrer og lever. I høje doser kan heste dø, lyder advarslen.

Gælder også ahorn

Også ahorn er stærkt giftigt for heste.

Det har Dyrenes Beskyttelse tidligere advaret om:

– Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser. Ahorntræer er giftige for heste, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at der ikke vokser ahorntræer i nærheden af folden, fortæller Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Frøene fra ahorn spredes med vinden, så selv om ahorntræet står flere meter fra hestefolden, kan de små helikopterformede frø bevæge sig langt. Når hesten indtager blot en lille mængde ahorn, vil den hurtigt blive meget afkræftet og få symptomer, der minder om kolik og få stive bevægelser.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler derfor, at man som hesteejer er særligt opmærksom på sin fold, så man undgår de giftige ahorntræer.

– Hesteejere skal ikke være bange for at lukke deres heste ud på folden, men det er vigtigt, at de tilser folden regelmæssigt og grundigt. Hestene har godt af fri bevægelse på fold. Af andre planter, man skal være på udkig efter, findes også engbrandbæger og taks, som er meget giftige for heste. Man skal også være opmærksom på, at hvis hø eller wrap er slået på en mark med giftige planter, kan det stadig gøre heste syge selv i tørret tilstand, siger Yvonne Johansen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu