ANNONCE

De er trætte af vindmølle-vanvid på villavej

20. april 2021 18:12 | Af: Maiken Krongaard, mk@newsbreak.dk

Beboerne på Stensbækvej i Arnum vil ikke finde sig i, at deres villavej er omdannet til en industrivej med vindmøller og tung trafik på daglig basis. Så nu råber de politikerne op

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Bjarne Christensen har fået nok. Og det samme gælder for resten af beboerne i villakvarteret på Stensbæksvej i den lille by Arnum. De er plagede af tiltagende tung trafik på vejen.

– Vi har oplevet at blive vækket om natten, fordi der ikke var plads til, at en sværtransport kunne køre forbi. Så bliver vi banket op. Hvis føreren af et af disse køretøjer så ikke kan vække os, går vedkommende videre og banker på hos naboerne. Det er jeg rigtig træt af, fortæller 60-årige Bjarne Christensen til Newsbreak, da vi møder ham ude foran sit hus på Stensbækvej.

Alle beboerne, som er bosat i de 15-20 huse, der ligger på Stensbækvej, deler frustrationen over at blive voldsomt generet af de kæmpestore, brede, larmende sværtransporter, der blandt andet transporterer elementer til vindmøller. De kører frem og tilbage op mod 100 gange om dagen.

Beboerne oplever det som værende et stort problem.

– Ikke nok med, at vi beboere bliver banket op om natten, så må vi også bede vores gæster om at flytte deres biler, så sværtransporterne kan passere. Og en beboer har også været nødt til at skaffe mørklægningsgardiner, så vedkommende ikke bliver blændet af det kraftige lys fra det store køretøjs lygter, lyder det fra Bjarne Christensen, som til daglig arbejder som bedemand.

Minder om E45-motorvejen

Det har især været slemt med den tunge trafik på villavejen de seneste fire-fem år.

– Vi bor her, og vi er trætte af dette hurlumhej på gaden. Det er en ganske almindelig lille villavej i et villakvarter. Men af og til minder det mere om E45-motorvejen. Vi vil ikke finde os i, at Stensbækvej er adgangsvej til industriområdet, og at det dermed bliver en industrivej, understreger Bjarne Christensen over for Newsbreak.dk og fortsætter:

– Vi er ikke interesserede i at bo i et industriområde. Derfor råber vi op.

Fakta

Sværtransporter på Stensbækvej

Stensbækvej ligger i Arnum – otte kilometer sydvest for Gram i den vestlige ende af Haderslev Kommune.

Beboerne på Stensbækvej har målt vejen til at være otte meter og tres centimeter bred.

Beboerne har talt omkring 100 passager med sværtransporter på en dag.

Bag Stenbæksvej ligger et lille industrikvarter med nogle virksomheder, som man ikke kan tilgå ad andre vejen end Stenbæksvej.

Blandt virksomhederne kan nævnes Dangard, som er en virksomhed, der maler og behandler vindmølleelementer med en bredde helt op til otte meter, entreprenørvirksomheden Otto Chrestensen og Arnum Rør.

Disse virksomheder benytter sværtransporter samt følgebiler, hvilket forårsager tung trafik dagligt på Stenbæksvej.

Dangards fabriksdirektør, Paul Clausen, står på beboernes side. Virksomheden har flere gange – uden held – forsøgt at få ændret vejadgangen fra Stensbækvej til Arnum Nørremark, så sværtransporterne i stedet ville have adgang via Arnum Nørremark, og den tunge kørsel frem og tilbage kunne blive ledt uden om Stensbækvej.

Kilde: JV og TV Syd

Beboerne har sendt cirka 10 mails og breve til Plan- og Miljøudvalget i Haderslev Kommune, som træffer beslutninger om blandt andet byers infrastruktur. Men de har ikke oplevet lydhørhed blandt politikerne.

– Vi har ikke hørt et suk. Det undrer mig. Kommunen har da pligt til at reagere på borgernes henvendelser. Vi forventer, og vi bør kunne have en forventning om, at politikerne finder løsninger på borgeres problemer. For det er det, vi har valgt dem til, påpeger Bjarne Christensen.

– Vi vil gerne høres. Demokratiet virker på den måde, at vi har ytringsfrihed. Jeg er bare en ganske almindelig borger, men jeg  har ret til at løfte pegefingeren, fortsætter han.

Bjarne Christensen bakkes op af 70-årige Inger Jepsen, som er en anden af beboerne på Stensbækvej.

– Det er helt grotesk. Vores vej er slet ikke gearet til den tunge trafik. Det er virkelig generende, slår hun fast over for Newsbreak.dk.

Bjarne føler sig nedprioriteret

Til spørgsmålet om, hvorvidt Bjarne Christensen mener, at Plan- og Miljøudvalget i kommunen vægter hensynet til industrien højere end hensynet til beboerne, så er svaret kort og kontant:

– Ja, helt klart!

Han føler sig nedprioriteret og overhørt. Og sammen med de andre beboere slår han ned på, at stilstand er ensbetydende med afvikling i byen Arnum. I stedet bør Haderslev Kommune spille en central rolle i at udvikle byområderne, lyder det.

Sagen er sparket til hjørne

På trods af den dårlige kommunikation fra politisk side er denne sag om sværtransporter med vindmøller og tung trafik på Stensbækvej tilsyneladende havnet på udvalgets bord.

Udvalget har nemlig besluttet at ekspropriere på vejen Arnum Nørremark, hvilket betyder, at trafikken i fremtiden vil blive ledt uden om Stensbækvej.

Dermed er der dømt time-out i konflikten mellem beboerne og politikerne.

Fakta

Sagen kort

Plan- og Miljøudvalget har haft flere løsninger i spil i forhold til afviklingen af den tunge trafik til virksomhederne.

Det har blandt andet være på tale at opkøbe et stykke jord på Arnum Nørremark og foretage en vejudvidelse på 50 meter ud til Vestergade, så der bliver plads til sværtransporterne.

Arnum Nørremark er en sidevej til Vestergade, som ligger tæt på Stensbækvej. Langt det meste af vejen er bred, og der ligger stort set ingen villaer.

Men udfordringen er, at ejeren af en ejendom på Arnum Nørremark vil ikke sælge sin jord.

På et udvalgsmøde i Plan- og Miljøudvalget 12. april blev der så truffet en beslutning om at skride til ekspropriation på Arnum Nørremark, så den tunge trafik fra sværtransporterne kan ledes uden om Stensbækvej.

Ekspropriation er en betegnelse for det ejerskifte, der finder sted når offentlige myndigheder såsom en kommune overtager privat ejendom.

Som regel forhandles der en frivillig opkøbsaftale med ejeren, men hvis vedkommende ikke indvilliger i at afgive sin jord – og vurderes det, at overtagelsen er vigtig for almenvellet – kan ejerskiftet også ske mod ejerens vilje.

Det er det, som kommer til at foregå i dette tilfælde, medmindre der kan findes en anden løsning via dialogens vej.

På et nyt møde skal udvalget kigge på finansieringen. Ekspropriation er en dyr løsning, hvilket betyder, at pengene i restbudgettet på projektet ikke rækker.

Kilde: JV og TV Syd

Men Bjarne Christensen ved ikke, hvornår denne løsning med ekspropriation bliver ført ud i livet, og hvornår han og de andre beboere slipper for de daglige gener.

– Jeg kan godt være bekymret for, at denne løsning blot er en sovepude for politikerne. At nu er sagen blevet sparket til hjørne, og så får den lov til at ligge der, fordi vi beboere afventer, hvad der sker, og der falder ro på, siger han og tilføjer:

– Vi vil se handling fra politikerne.

Se flere fotos i billedgalleriet herover

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu