ANNONCE

De får vaccinen først

21. december 2020 19:42 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Med godkendelsen af Pfizers vaccine i hus er det fuld damp på vaccinationerne.

De får vaccinen først
Pfizer-vaccinen er på vej til Danmark og resten af EU. Foto: Scanpix

Mandag har EU-kommisionen godkendt Pfizers coronavirus-vaccine, der er udviklet i selskab med tyske Biontech. Det betyder, at danskere såvel som alle andre EU-borgere inden for ganske få dage vil kunne blive vaccineret.

Dermed kan vi tage et nyt supervåben i brug mod Covid-19 og langsomt, men sikkert arbejde os mod en hverdag som vi kender den. I første omgang får Danmark knap 10.000 vacciner, der i øjeblikket opbevares i Belgien.

Vaccinerne forventes at blive udskibet inden for ganske kort tid. Dermed kan de første danskere formentlig vaccineres allerede mellem jul og nytår. EU-kommisionen har tidligere sagt, at den 27. december formentlig er dagen, hvor EUs vaccination begynder.

-Vi er klar

Der er tændt et lys i mørket, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook efter den første coronavaccine er blevet godkendt i EU.

Myndighederne har arbejdet på højtryk for at have en vaccinationsplan klar. Det betyder, at vi er klar til at vaccinere så hurtigt som muligt efter, at vaccinen er kommet til Danmark.

Vi skal fortsat væbne os med tålmodighed. Vi kommer ikke til at have vacciner til alle på samme tid“, skriver Mette Frederiksen.

Fakta

De får den først

Her kan du læse, hvem der får vaccinen først i Danmark.

* Personer i risikogrupperne, som har underliggende sygdomme og tilstande, der øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirus. Det gælder ældre og kronisk syge.

* Sundheds- og plejepersonale samt udvalgt personale på det sociale område, som har tæt kontakt med syge og personer i risikogrupperne.

* Personer i samfundskritiske funktioner, som ikke umiddelbart kan erstattes. Det gælder personer med en ekspertviden. Et eksempel på det er en kontrolrumsoperatør i energisektoren.

* Alle danskere vil på et tidspunkt blive tilbudt en vaccination mod coronavirus. Man vil få en henvendelse fra myndighederne om, hvor og hvornår man kan blive vaccineret.

* Borgere på eksempelvis plejehjem vil blive vaccineret på selve plejehjemmet. Personale i sundheds- og ældreplejen vil blive vaccineret på arbejdspladsen, mens det for andre vil ske i dertil indrettede vaccinationscentre i hele Danmark.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Berlingske.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu