ANNONCE

Flere danskere gør nu sådan med græsplænen

1. november 2020 07:20 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Danskernes stringente græsplænehaver er under forandring. Vildere haver med insekter er på vej frem igen.

Lyden af summende vilde bier og flaksende sommerfugle bliver en stadigt større sjældenhed i Danmark.

Men en stigende del af landets 1,6 millioner haveejere har taget sagen i egen hånd og hakke for at skabe bedre overlevelsesmuligheder for de hårdt pressede insekter. Dertil kommer alle kolonihaverne, sommerhushaver og altaner.

– Rigtigt mange haver i Danmark har været en gold ørken med hæk til hæk græsplæner og fliser. Det er ikke et venligt miljø overfor hverken fugle eller insekter, siger Per Boisen Andersen.

Han er direktør hos Brancheorganisationen Danske Havecentre, som repræsenterer 100 havecentre i Danmark.

Men brancheforeningen oplever et skred, nu hvor diskussionen om den hårdt ramte natur og biodiversitet i Danmark garneret med coronaen, har givet ny mening for haveejerne.

– Vores omsætning ligger pt. 31 procent højere end sidste år. Der er stadig stor efterspørgsel på træer og buske og insektvenlige planter, siger Per Boisen Andersen.

-Er vendt fuldstændigt

Kamilla Høy er planteekspert hos Plantorama, landets største havecenterkæde.

– For bare få år siden skulle folk ikke have noget som helst ind i haven, der kunne stikke eller summe. Og børn skulle helst ikke i nærheden af insekter. Men nu er det bare med at få fortalt, hvis der er det mindste ved en plante, der lokker bier eller sommerfugle til, siger hun.

Plantecentrene er derfor i gang med forberede sig på at rådgive bedre om vilde blomster og græsplæner, der ikke skal slås ned i golfbanehøjde. Efter årtier hvor tingene skulle være retlinede og uden plads til svampe, lus og skimmel.

– Nu er det vendt fuldstændigt. Nu skal vi servere lus på planterne til insekter og fugle, siger Kamilla Høy

– Det er ikke et kortvarigt flip. Det her er fremtiden. De nye generationer vil noget andet end mine forælders stringente have. Det er en haverevolution i udvikling, siger hun.

Det behøver på ingen måde være svært at få en græsplæne med en flot, dybgrøn farve.

I galleriet ovenfor kan du således se ni nemme tips til, hvordan du får en flot græsplæne.

Fakta

Sådan slår du græs

Start med at klippe kanten af plænen. Sørg for, at der er god plads til, at du kan vende rundt med plæneklipperen.

Sørg for at slå græsset i et mønster. Du kan klippe græsset i striber, hvor du klipper fra side til side på plænen – eller du kan vælge at klippe i cirkler, hvor du klipper langs kanten på plænen og bevæger dig længere og længere ind mod midten. Begge dele er fint, bare man er konsistent i mønsteret.

Det er en god idé ikke at klippe i det samme mønster hver uge, da det kan gøre, at græsset begynder at gro i den retning, du klipper.

Det er bedst at slå græs tidligt på aftenen, da græsset som regel vil være tørt, og solen ikke er for skarp. Det giver græsset tid til at komme sig efter slåningen.

Kilde: Family Handyman.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu