De Radikale frygter økonomisk kløft i Danmark

22. februar 2013 10:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
De Radikale frygter økonomisk kløft i Danmark
Billede mangler

Det er »bekymrende«, at en række kommuner uden for København taber arbejdspladser år efter år og ender på et økonomisk sidespor på grund af høj arbejdsløshed og borgere på overførselsindkomst.

 

Det mener de Radikales ordfører for landdistrikter og småøer, Anders Steenberg (R), efter det er kommet frem, at københavnerne nu er mere end dobbelt så rige som befolkningen i store dele af resten af Danmark.

»Kommunerne uden for København har tabt rigtig mange private arbejdspladser i de seneste ti år, og det er derfor, at regeringen nu ser på konkurrenceevnen og muligheden for at drive virksomhed i Danmark. Vores konkurrenceevne er blevet udhulet i løbet af 00erne, og det har ramt flere kommuner hårdt,« siger Anders Steenberg til Berlingske Nyhedsbureau.

Berlingske Business skriver fredag baseret på nye tal fra Danmarks Statistik, som har delt det danske bruttonationalprodukt (BNP) op på landsdele, at de gennemsnitlige indkomster (BNP per indbygger) i København og på Frederiksberg er på 460.000 kroner, hvilket er mere end dobbelt så meget som indbyggerne har at gøre godt med på Vest- og Sydsjælland og hele 43 procent over niveauet for hele Danmark set under et.

De senere år har generelt været vanskelige for dansk økonomi, der har været plaget af lav vækst og en faldende beskæftigelse. Velstanden steg således med hele 3,7 procent per indbygger i København i 2011, hvorfra de seneste tal stammer. Det er markant mere end fremgangen i hele Danmark, der var nede på langt mere beskedne 0,7 procent.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian understreger dog over Berlingske Business, at det normalt er sådan, at fremgang i én del af landet, trækker andre områder med op med en vis forsinkelse, sådan at Danmark ikke splittes op i endnu mere fattige og rige regioner.

Og Anders Steenberg anerkender da også vigtigheden af København som vækstmotor.

»Danmark er jo på størrelse med Hamborg og omegn, og det er vitalt for Danmark, at København kan klare sig i konkurrencen med andre hovedstæder og kan tiltrække store koncerner, flyruter og alt muligt andet. Nu er opgaven at få resten af landet med,« siger ordføreren, der frygter, at Danmark er i færd med at blive splittet i en fattig og en rig del.

Ifølge regeringen har Danmark tabt 170.000 arbejdspladser, siden krisen brød ud i 2008.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu