ANNONCE

De skylder Skat milliarder af kroner

14. oktober 2019 20:09 | Af: Newsbreak.dk

Gælden til det offentlige er steget igen. Særligt virksomhederne skylder til Skat, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

De skylder Skat milliarder af kroner
Man strides ikke om beløbets størrelse. Men løsningen på problemet er man ikke enige om. Genrefoto.

Virksomhedernes skattegæld er steget fra skidt til værre. Det skriver Fagbladet 3F.

Ved udgangen af 2018 manglede statskassen 30 milliarder kroner i skat, som firmaer i Danmark burde have betalt. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

– Nogle virksomheder har fået en ‘går den, så går den’-holdning til skattebetalingen, siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk chef i Danske Revisorer.

Artiklen fortsætter under videoen 

Han henviser til, at virksomhederne på fire år næsten har fordoblet deres gæld til det offentlige.

I 2014 skyldte selskaberne således ”kun” 15,5 milliarder kroner til Skat. Ved seneste årsskifte var tallet 30 milliarder kroner.

– Stigningen er voldsom. Nu fylder virksomhedernes gæld mere i statistikken end borgernes, siger Tom Vile Jensen.

Er det blevet for nemt?

Tom Vile Jensen mener, det er blevet for nemt for virksomhederne ikke at afregne moms korrekt eller decideret snyde med betalingen.

– Vi har brug for, at der bliver bedre kontrol med virksomhederne, så dem der snyder også frygter, at blive opdaget, siger han.

Ifølge Tom Vile Jensen fører den manglende kontrol til ulige konkurrence, da nogle virksomheder undgår at betale skat, mens andre trolig afleverer penge i statskassen.

– Vi mener også, at flere selskaber skal forpligtes til at få en revisor ind over regnskabet, så der kommer tjek på regnskaberne, siger han.

Konkret foreslår Tom Vile Jensen, at virksomheder med en omsætning på mere end fem millioner skal have regnskabet gennemgået af en revisor. I dag er grænsen otte millioner.

Økonom afviser mere kontrol

Cheføkonom i SMVdanmark – tidligere Håndværksrådet – Lars Magnus Christensen afviser, at den stigende skattegæld skal føre til øget revisionspligt for mindre virksomheder.

– I mindre virksomheder tæller alle udgifter. Det gælder også udgifter til en revisor, så der er nødt til at være balance mellem en virksomheds størrelse og de krav, den bliver pålagt, siger han.

I samme åndedrag understreger han, at alle virksomheder “selvfølgelig skal betale den skat, de skylder”.

Lars Magnus Christensen mener dog, at langt størstedelen af firmaerne i Danmark ønsker at betale skat. Staten skal dog blive bedre til at vejlede virksomhederne, så de undgår at lave fejl.

– Men ligesom nogle borgere snyder med kilometertallet på selvangivelsen, så er der også nogle virksomheder, der snyder med skattebetalingen. Og det skal Skat kontrollere. Ligesom de kontrollerer borgernes skattebetaling, siger han.

Af samme grund glæder Lars Magnus Christensen sig over, at Skat er i gang med at få bedre styr på både inddrivelse og kontrol.

I alt er gælden til det offentlige vokset til 78,9 milliarder. Det er 6,6 milliarder kroner mere end sidste år. Foruden de manglende virksomhedsskatter dækker tallet også over ubetalte personskatter og renter.

I runde tal svarer det til, at hver dansker over 14 år skylder lidt mere end 16.000 kroner i skat, skriver Danmarks Statistik.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu