De store byer ser rødt

15. marts 2013 22:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
De store byer ser rødt
Billede mangler

Selv om vælgerne strømmer til de borgerlige partier på landsplan, står Danmarks fire største byer til at blive farvet endnu rødere ved efterårets kommunalvalg.

 

Ifølge en Gallup-måling, som Berlingske har foretaget i Aalborg, Aarhus, Odense og København, holder Socialdemokraterne skansen på trods af partiets deroute på Christiansborg, mens Enhedslisten stormer frem og SF samlet set står til at blive halveret.

Mest markant er situationen i København, hvor Enhedslisten med en opbakning fra 27 procent af vælgerne truer Socialdemokraternes over 100 år lange tradition for at være størst på rådhuset. Gallup giver Socialdemokraterne opbakning fra 28 procent af vælgerne.

Med udsigt til 14 procent i både Aarhus og Odense står Enhedslisten til omkring en tredobling af stemmerne i begge byer.

»Der bliver flyttet rundt på mandaterne i rød blok på en måde, så Enhedslisten bliver kraftigt styrket, og dermed er der tale om en venstredrejning i de store byer. Den yderste venstrefløj har aldrig været så stærk. Selv ikke i venstrefløjens glansperiode i halvfjerdserne var den så stærk,« siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Det er helt entydigt Enhedslisten, der nu er det næststørste parti på venstrefløjen. Det vil betyde mere rød politik i kommunerne,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), der er spidskandidat i Aalborg.

SF risikerer ifølge Gallup en ren kommunalpolitisk nedsmeltning. Værst ser det ud i Odense, hvor SF ved det seneste valg fik opbakning fra 20,5 procent af borgerne, men nu står til kun syv procent.

Også de Konservative er ifølge Gallup-målingen på kommunalpolitisk katastrofe-kurs. I Odense havde de Konservative borgmesterposten i forrige valgperiode med nu afdøde Jan Boye i spidsen. Partiet fik dengang 24,2 procent af stemmerne. Nu står de Konservative til kun seks procent.

Venstre står til betydelig fremgang i alle fire byer, mens Dansk Folkeparti, der aldrig har stået stærkt i kommunalpolitik, går tilbage de fleste steder.

København

Enhedslisten går ifølge Gallup frem fra 10,9 procent ved seneste kommunalvalg til hele 27 procent. Enhedslisten afviser dog at gå efter Frank Jensens (S) overborgmesterpost. Selv om SF står til en halvering, går de tre røde partier samlet set frem til to tredjedele af stemmerne.

Odense

Borgmester Anker Boye (S) står til fire procents fremgang og kan formentlig fortsætte som borgmester med rødt flertal. Enhedslisten ser ud til at blive tredoblet med 14 procent. Både SF og Konservative trues af et katastrofevalg i Odense, mens Venstre med 22 procent ifølge Gallup står til at blive mere end dobbelt så store i Odense.

Århus

Selv om stemmeslugeren Nicolai Wammen (S) har forladt Aarhus til fordel for Europaministeriet, så ser Socialdemokraterne og borgmester Jacob Bundsgaard (S) ud til at holde skansen med et solidt rødt flertal. Enhedslisten går ifølge Gallup frem fra 3,7 til 14 procent.

Ålborg

Selvom bykongen Henning G. Jensen (S) ikke genopstiller, så har Socialdemokraterne udsigt til at komme styrket ud af kommunalvalget i Aalborg. S går frem fra 36,2 procent ved seneste valg til 40 procent ifølge Gallup. Enhedslisten står til at komme i byrådet for første gang.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu