ANNONCE

-Deltagere i piratfester skal have stor bøde

3. oktober 2020 10:53 | Af: Ritzau Fokus

Højere bødeniveau skal afskrække flere unge fra at deltage i piratfester under coronaepidemi, mener minister.

-Deltagere i piratfester skal have stor bøde
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at 4000 kroner i bøde for at deltage i en piratfest under coronaepidemien er en "seriøs straf", og at det for de unge deltagere er meget i et SU-budget. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sætter nu beløb på, hvor stor straffen skal være for at deltage i og arrangere piratfester.

Justitsministeren siger således til DR, at bødeniveauet skal være 4000 kroner for deltagere og 10.000 for arrangøren.

– Det er for at markere, at det er det her, der skaber fare for, at vi ikke kan holde styr på covid-19, og at vi risikerer, at nogle af dem, der er sårbare i vores samfund, kommer til at lide rigtig meget og potentielt dø af det, siger Nick Hækkerup til DR.

Der har de seneste uger været en række eksempler med piratfester, hvor unge bryder forsamlingsforbuddet for at mødes og feste.

Det har skabt debat blandt politikere og politi, hvor der blandt andet har været kritik af, at politiet ikke uddeler nok bøder til dem, der bryder restriktionerne.

Bødeniveauet er i dag 2500 kroner, uanset om man er deltager eller arrangør.

Sidestilles med erhvervsdrivende

Justitsministeren ønsker, at arrangører af piratfester skal sidestilles med erhvervsdrivende, der driver for eksempel diskoteker. Det betyder også, at hvis samme arrangør bliver taget igen, bliver bøden højere end de 10.000 kroner.

Ifølge retsordfører Peter Skaarup (DF) foreslår justitsministeren et “grotesk lavt” niveau.

– Det er et spørgsmål om liv og død for ældre mennesker og kronisk syge, og der går det ikke, at signalerne er så uklare som dem, der kommer fra ministeren her, siger Skaarup til Ritzau.

Det er særligt bødeniveauet for arrangørerne, som Peter Skaarup mener, den er gal med. Han mener, at arrangørerne bør straffes med 50.000 kroner i bøde. Mens bøden til festdeltagerne bør være på 5000 kroner.

– Vi skal simpelthen op på et niveau, der er afskrækkende, siger han.

Domstole skal overbevises

Ifølge DR bliver de højere bøder en realitet, hvis Rigsadvokaten med en række prøvesager kan overbevise domstolene om, at strafniveauet skal hæves.

Initiativet blev iværksat fredag. Så hvis man er blevet anholdt natten over i forbindelse med en piratfest, risikerer man at blive en del af prøvesagerne, hvor straffen kan blive højere end hidtil.

Står det til Nick Hækkerup, skal højere bødestraffe for overtrædelse af forsamlingsforbuddet ligeledes blive en del af en ny epidemilov, som skal forhandles på plads i Folketinget. Den lov skal sikre den fremtidige håndtering af situationer som den aktuelle under coronaepidemien.

Det er dermed ikke givet, at bødeniveauet i en mere permanent ordning under epidemiloven bliver det samme som det, justitsministeren lægger op til på den korte bane.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu