Demonstranter: Regeringen skærer i Danmarks fremtid

28. februar 2013 16:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Demonstranter: Regeringen skærer i Danmarks fremtid
Billede mangler

Selvom luften er kølig i København, er blodet i kog hos tusindvis af unge demonstranter på Rådhuspladsen. De er kommet fra hele landet og er samlet for at protestere mod regeringens planlagte SU-nedskæringer.

 

Foran rådhusets store trappe kalder reggae-rytmer de unge til kamp. Pink bannere med budskaber som »Vi er fremtiden« og »Fuck the SUstem« står i stærk kontrast til den halvblege februarhimmel.

Under et banner står Amalie Lodberg med en Classic i hånden og krigermaling i ansigtet. Hendes budskab til politikerne er klart.

»Man kan ikke gå i skole 50 timer om ugen og have et fritidsjob ved siden af uden at knokle sig ihjel, og vi har også ret til at have et liv ved siden af. Vi kan ikke studere uden SU,« siger hun.

Folk omkring hende nikker kraftigt og kaster hænderne knyttet i vejret. Mange er klædt på til lejligheden. I sort. Fashionabelt, trodsigt og autonomt. Marcus Lorensen har taget turen fra Høje Taastrup Gymnasium for at vise sin utilfredshed mod regeringens nedskæringer.

»Der er rent faktisk nogle, som lever af SU alene, og de lever jo af havregryn og har ikke økonomisk frirum til at lave noget sjovt. SUen er ikke kun en investering i en uddannelse, den er også til for at udvikle mennesket socialt,« siger han.

Ifølge de unge selv er det ikke fordi, de ikke er klar over, at Danmark befinder sig i en krisetid. Sofie Rosenørn fra Roskilde Gymnasium kan bare ikke se logikken i at spare på den gruppe mennesker, som skal hjælpe Danmark ud af krisen i fremtiden.

»Det er umådelig dumt gå efter de byggesten, som skal være med til at genopbygge det fundament, som gør, at Danmark har det godt igen,« siger hun.

Hun afbrydes af to rapkæftede fyre, som står på ladet af en åben varevogn og synger »det er en ommer!«. Folkemængden brøler med. Studenterbevægelsen mener, at 25.000 demonstranter er mødt op på Rådhuspladsen. Politiet på pladsen mener dog kun, at 5.000 demonstranter har fundet vej til København.

Regeringen foreslår blandt andet i sit udspil til en SU-reform, at SUen for hjemmeboende sættes ned, at SU-udbetalingen stopper, hvis studerende bliver forsinket mere end seks måneder, og at man højst kan påbegynde fem ungdomsuddannelser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu