Demonstration: Asylansøgere vil arbejde

13. maj 2012 09:08 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Demonstration: Asylansøgere vil arbejde
Billede mangler

I dag samles asylansøgere fra seks asyllejre samt andre almindelige danskere foran Rådhuset i København.
Det sker som en del af kampagnen Out of the Camps, der kræver, at alle asylansøgere får retten til at leve og arbejde uden for asyllejrene.
– Lige meget om asylansøgere bliver udviste og kommer til at bo et andet sted, eller om de kommer til at blive en del af det danske samfund, så er det en hjælp på deres videre vej, at de har haft et normalt liv, fortæller Søren Rafn, der er talsmand for kampagnen, til Newspaq.
Han fortæller, at de er bange for, at regeringen i sit kommende lovforslag på området, kun vil give asylansøgere retten til at arbejde og bo uden for lejrene, hvis asylansøgerne samarbejder med politiet om en hjemsendelse.
– Kravet om samarbejde er fuldstændig urimeligt. Asylansøgere er flygtet fra tortur, forfølgelse og dyb personlig usikkerhed, og det er fuldstændig urealistisk at forvente, at folk der er flygtet, frivilligt medvirker til deres egen hjemrejse.
Zach Hadudu bor i Auderød Asylcenter i Frederiksværk. Der har han boet i et år, og han fortæller hvorfor demonstrationen i dag er vigtig vigtig for asylansøgerne.
– Denne kampagne giver folk fra asylcentrene en stemme. Det er os det handler om, men regeringen har ikke spurgt os, hvad vi ønsker eller mener, siger han.
Asylcentrene som de er nu, får ikke folk til at få det bedre, fortæller Zach Hadudu. Folk får det tværtimod værre af at bo der.
– De går ud af lejrene, dårligere end da de kom, fordi de ikke har haft mulighed for at udvikle sig på nogen måde. De har ikke arbejdet, og de har ikke uddannet sig. Folk bryder mentalt sammen efter seks måneder til et år, og deres liv bliver aldrig det samme igen, fortælle han.
– Der lever omkring 600 mennesker her, alle personer med problemer. Folk er blevet truet eller tortureret i deres hjemland. Det er ikke ualmindeligt at se folk blive helt forstyrrede, løbe rundt og lave lyde, smadre vinduer eller andet, fortæller han.
Folk har ret til et ordentligt liv. Zach Hadudu mener, det er en krænkelse af deres rettigheder, at de ikke kan søge et job.
De eneste så at sige normale mennesker, Zach Hadudu og hans bofæller møder, er de medarbejdere, der arbejder på asylcenteret.
Regeringen har nedsat et embedsmandsudvalg, der kommer med løsningsforslag til asylområdet til 15. maj.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu