Præst pillede ved kirkebogen: Pludselig kunne hun arve millioner af kroner

14. november 2016 18:04 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Den tiltalte og anklageren er absolut ikke enige i, hvad man må og ikke må med en kirkebog.

Præst pillede ved kirkebogen: Pludselig kunne hun arve millioner af kroner
Den forhenværende præst erkender at have ændret i kirkebogen. Men det var der en god grund til. Foto: Scanpix.

En tidligere præst har ved Retten i Næstved i dag, 14. november 2016 erkendt, at hun ændrede i den elektroniske kirkebog. På den måde hun kom til at stå som datter af en dement kvinde. Kvinden er ved retten i Næstved – ifølge Ritzau, der har været tilstede ved retten, tiltalt for at have brudt loven, da hun ændrede i den elektroniske kirkebog. Kvinden har selv forsvaret sig med, at den demente kvinde var hendes biologiske mor.

Ovenstående er essensen af den sag, der fortsætter ved retten i Næstved onsdag, 16. november. Den tidligere præst er også anklaget for at have brugt løs af den demente kvindes formue. Det har hurtigt vist sig, at den anklagede – den forhenværende præst – og anklagemyndigheden – i skikkelse af anklageren – har vidt forskellige opfattelser af, hvad der er lovligt og ulovligt. Og det er andet og mere end ændringer i den elektroniske kirkebog, retten skal tage stilling til.

Den forhenværende præst har nemlig også erkendt, at hun brugte over to millioner kroner af den demente kvindes penge på at købe et hus til sig selv. Den forhenværende præst var økonomisk værge for den demente kvinde, der døde 90 år gammel tilbage i 2013.

Incest-barn

Den tiltalte har forsvaret sig med, at hun til syvende og sidst var barn af kvinden. Alle hendes handlinger udspringer af dette faktum. Den tiltalte har fortalt, at hun siden 1980’erne vidste, at den demente kvinde var hendes mor. Hun holdt den viden for sig selv, da fødslen skete som følge af et incestforhold.

– Jeg var ikke interesseret i, at mit egentlige ophav skulle komme til offentlighedens kendskab, sagde hun i Retten i Næstved.

Ifølge den tiltalte fik den demente kvinde hende sammen med sin bror. Barnet voksede op hos broderen og dennes kone. Anklageren er ikke enig i tiltaltes påstand, og det er for kvinden svært at bevise påstanden, da den demente kvinde har været død siden 2013.

Købte et hus

Ifølge tiltalen overførte den tiltalte kvinde gennem en årrække 6.3 millioner kroner fra den demente kvindes konti til sine egne. Udover det skulle hun altså have købt et hus til sig selv – og sat det i stand.

I retten har kvinden forsvaret sig med, at det var i den demente kvindes interesse, at pengene blev brugt sådan. Hun havde ret til at forvalte pengene, da hun ville få adgang til dem i sidste ende alligevel.

– Jeg vidste, at jeg var enearving til formuen, har hun udtalt i retten.

Rejser og middage

I den periode, hvor pengene blev overført fra den demente kvinde til den tiltalte, brugte den tiltalte blandt andet penge på møbler, rejser, havehjælp, rengøringshjælp, middage og krobesøg. Kvinden er tiltalt for at have bedraget den demente kvinde for i alt 8.7 millioner kroner.

Selv nægter den tiltalte sig skyldig i bedrageri. Hun har blandt andet forklaret, at det var i den demente kvindes interesse, at der blev investeret penge i et hus. Derfor blev der købt et hus i Korsør.

– Jeg kunne lige så godt have investeret to millioner kroner i nogle såkaldt sikre værdipapirer, siger hun. Ifølge hende var det derudover et fedt, om det var hende eller den demente – hvis penge betalte for huset, der fik sit navn sat på som ejer af ejendommen.

– For det første vidste jeg, at jeg var enearving til formuen. Jeg mente heller ikke, at det spillede nogen rolle, hvem der stod på skødet rent formelt, har tiltalte forklaret i retten.

Alt var efter aftale

Det påståede bedrageri stod på fra 2009 til 2013. Her skulle den tiltalte have overført 6.3 millioner kroner til sig selv og 2.4 millioner kroner på andre indkøb. Overførslerne af de mange penge fandt sted over en årrække, hvor den 51-årige tiltalte overførte mindre beløb til sig selv og sin partner.

Ifølge kvinden selv har hun og hendes partner brugt mere end fire millioner kroner på at renovere huset. Hun har også brugt tusindvis af kroner på den demente kvindes ve og vel, mens denne var beboer på et plejehjem. Hertil gik der penge til dyr chokolade, blomster og lækre vegetarretter.

Den tiltalte mener selv, at hun har fået 600.000 kroner af de 8.7 millioner til sig selv. Og samtlige af de penge fik hun efter ønske fra den demente kvinde. De blev blandt andet brugt på et bryllup, gardiner og middage.

– De 600.000 kroner er et beløb, som jeg er sikker på, at hun ville være glad for, at jeg havde, har den tiltalte fortalt i retten.

Retssagen fortsætter onsdag. Det er endnu uvist, hvornår ændringen i den elektroniske kirkebog blev foretaget.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu