Den eneste ene er blevet til flere

10. februar 2013 23:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Den eneste ene er blevet til flere
Billede mangler

Faktisk er enten brud eller gom ved hvert tredje bryllup genganger ved alteret eller hos giftefogeden. Og ved omtrent hvert syvende bryllup har begge parter været gift mindst én gang før. Det viser tal for vielser i 2011 fra Danmarks Statistik.

Men faktisk har ægtepar med eks’er i bagagen dårligere chancer for at blive sammen end førstegangsviede. Det fortæller Michael Svarer, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, der tidligere har forsket i skilsmisser.

»Sandsynligheden for at blive skilt er højere i andet eller tredje ægteskab, end den er i det første. Så når folk gifter sig igen, er ægteskabet statistisk mindre stabilt end det første ægteskab,« siger han.

Helt konkret er risikoen for, at flergangsbrude og -gomme bliver skilt igen, 40 procent større, viser Michael Svarers forskning.

Årsagen til, at deres odds for at blive sammen er ringere, er ifølge parterapeut Ingrid Ann Watson netop, at fortiden med en anden kaster mørke skygger ind over parforholdet. Det handler især om de børn, som ægtefællerne hver især har fra et tidligere ægteskab.

»Problemerne med børnene er, hvor meget dine og mine børn skal fylde. Skal man tage på ferie med børnene eller alene. Dine børn er forkælede. Mine børn er bedre til at tage ud af bordet. Og du er mere efter mine børn, end jeg er efter dine,« forklarer Ingrid Ann Watson.

Også eks’erne kan nemt blive et hedt diskussionsemne. Kvinden kan synes, at manden giver ekskonen for mange børnepenge. Eller hun får lov at skifte rundt på dage med børn, så det bliver til ulempe for det nye par.

»Imens synes manden måske, at hans nye hustru er for imødekommende over for sin eksmand. Det handler meget om kontrol, usikkerhed og jalousi, fordi de jo trods alt har været gift og har børn sammen,« siger parterapeuten, der også peger på svigerforældrene som potentielle torne i parforholdet, fordi de stadig sørger over tabet af deres første svigersøn eller -datter.

Også individets centrale rolle i det moderne samfund udfordrer tosomheden. Her bygger parforhold og ægteskaber i stigende grad på aftaler imellem de to elskende, og et par bliver kun sammen, så længe begge parter mener, at de får noget ud af det, fortæller sociolog Birthe Linddal Jeppesen.

»Man har en forventning om, at parforhold først og fremmest skal baseres på kærlighed. Tidligere var det jo socialt og økonomisk en katastrofe at forlade et ægteskab. Men i dag er moderne mennesker meget klare på, hvad de vil have ud af livet, Det falder svært at indgå kompromiser og at ofre sig,« siger hun.

På det punkt vil mange dog lære af deres erfaringer fra første ægteskab og blive bedre til netop at formulere, hvilke aftaler der er nødvendige at indgå for netop dem.

»Det kan handle om, at hvis du vil have en have, så er det dit projekt. Eller hvis manden blev skilt fra sin ekskone, fordi han ikke gad at rydde op, så hyrer manden en til at komme og gøre det hver lørdag,« siger Birthe Linddal Jeppesen.

Selv om risikoen for at blive skilt igen er højere blandt flergangsgifte, oplever Ingrid Ann Watson, at de, der står foran deres anden skilsmisse, kæmper hårdere for at holde sammen end dem, der står foran første skilsmisse. For at blive skilt én gang anses for temmelig normalt. Men at blive det to gange er decideret pinligt.

»Det er jo også de færreste, der synes, at det er et »joyride« at blive skilt, og når man bliver gift anden gang, er det jo oprindeligt en hymne til livet og håbet. At selv om det ikke gik godt første gang, kan jeg godt få det til at fungere anden gang.«

I 2011 blev 14.484 par skilt. For hver femte involverede mand og kvinde var det deres anden skilsmisse eller mere.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu