Den engelske syge er sund for Champions League

12. marts 2013 15:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Den engelske syge er sund for Champions League
Billede mangler

I 2008 vandt Manchester United Champions League-finalen over Chelsea, mens Liverpool var i semifinalen. Onsdag aften vakler Arsenal som sidste engelske deltager i årets udgave af turneringen på randen af exit allerede i 1/8-finalen.

 

I det nye årtusinde har de engelske ikke præsteret så dårligt i Champions League som i denne sæson. Men er der tale om engelsk syge? Eller er det bare en ‘offsæson’ for Premier League-repræsentanterne?

– Den virkelighed, hvor engelsk fodbold startede Champions League med fire potentielle vinderhold, eksisterer ikke længere. I forhold til engelsk fodbolds stærkeste periode i Champions League i 2006-07 og to-tre sæsoner frem, er det nu helt afgjort en ny virkelighed for de engelske, siger Morten Bruun, der er fodboldekspert på 6’eren.

Han ser de engelske problemer med at markere sig i denne Champions League-sæson som et udtryk for, at verdenseliten på klubplan har fået større bredde.

– Den tyske bundesliga har taget nogle gevaldige kvantespring og har vel to potentielle vinderhold i denne sæson i Bayern og Dortmund. Det har de ikke haft længe. De to spanske storhold har overstrålet alle Premier League-hold de seneste par sæsoner. Og så er italiensk fodbold på vej op af bølgedalen. Der er kommet en bredere top, og jeg hælder mest til, at det er hold fra de andre ligaer, der er blevet stærkere. Jeg har ikke registreret en forringelse i den engelske liga som sådan, siger Morten Bruun.

Det syn på engelsk fodbold deler Jacob Laursen ikke ubetinget. Han ser tegn på stagnation i England, hvor bredden ikke holder samme niveau som hos modstanderne.

– I bund og grund føler jeg ikke, at de er dygtige nok. Ikke sådan at forstå, at de engelske klubber ikke har super verdensklassespillere. Det har de. Men tager du de to-tre bedste spillere fra, er niveauet højere hos Bayern, Barcelona og Real Madrid, siger fodboldeksperten fra 6’eren.

Jacob Laursen stiller også spørgsmålstegn ved de engelske klubbers ungdomsarbejde, der halter efter deres europæiske konkurrenter. Og til de engelske klubber indkøbspolitik, der er mangelfuld efter hans mening.

– Tag Manchester United. Du har Wayne Rooney og Robin van Persie, der er oppe på det niveau. I forsvaret er Vidic og Ferdinand ved at være over the hill. Jonny Evans? Er det en, du vinder Champions League med? Jeg synes det ikke. På midtbanen er de ved at være slidte og trætte. Al ære og respekt for, at Giggs og Scholes stadig spiller. Men har du så fået købt godt nok ind, når de kan blive ved med at være med, spørger Laursen, der også rejser kritik af, at engelske hold roterer meget i deres trupper fra kamp til kamp.

– Nogle gange kan det ødelægge rytmen. Ret beset ved man vel knap nok, hvad der er idealopstillingen hos de engelske hold. Hvorimod man med Bayern og Barcelona langt hen ad vejen ved, hvordan deres stærkeste formation ser ud, siger Jacob Laursen, der dog ser det som en god ting for Champions League, at der nu er flere potentielle vinderhold.

Sådan har Morten Bruun det også.

– Det er glimrende for turneringen. Vi er alle glade for, at hold som Dortmund kommer frem og spiller charmerende fodbold. Og Napoli gjorde det i sidste sæson. I år har der været måske 10 hold med vinderpotentiale, og det er da fedt i forhold til, at der var tre-fire, siger Morten Bruun, der sagtens kan se de engelske hold komme igen. For i højere grad end et udbrud af engelsk syge er udviklingen udtryk for et sundhedstegn hos konkurrenterne.

– Det vil nok ende med at blive min pointe. Jeg ser ikke rigtigt nogen engelsk syge, når jeg ser kampene derovre. Senest så jeg Tottenham-Arsenal, og det var jo en fremragende fodboldkamp, der havde alt. Så de engelske hold er ikke sat af. United taber ganske snævert til et hold (Real Madrid, red.), som for de fleste fremstår som den absolutte favorit til at vinde CL-trofæet. Men omvendt kan jeg heller ikke se, at den engelske dominans fra nullerne vender tilbage, siger Morten Bruun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu