Den korte vej til Champions League

8. marts 2013 15:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Den korte vej til Champions League
Billede mangler

Der er lagt op til et brag af en afslutning på mændenes grundspil i herrehåndbold. Lige nu peger alt på en regulær ‘finale’-kamp mellem KIF Kolding København (KIF) og Bjerringbro-Silkeborg (BSV) om førstepladsen i grundspillet, der også gælder en plads i næste sæsons Champions League (CL).

 

Det med at kvalificere sig til CL-gruppespillet via førstepladsen i grundspillet er en helt ny dimension på turneringen, der er kommet i spil som følge af en regelændring hos det europæiske håndboldforbund EHF.

Som sådan er reglen dog ikke spritny, da den blev ændret i august 2011 og derfor også gjaldt i sidste sæson. Dér havde Danmark dog mistet retten til at have to herrehold i Champions League på grund af dårlige resultater internationalt, så derfor ‘opdagede’ få uden for håndboldens inderkreds, at EHF havde ændret på sin praksis, således at Danmark nu selv kan bestemme, at den ene af to Champions League-pladser skal gå til vinderen af grundspillet.

At det ikke var sådan tidligere, oplevede dansk håndbold i 2007, da alle troede, at FCKs herrer havde kvalificeret sig til Champions League ved at vinde grundspillet. Men så greb EHF ind og sagde nej til FCKs deltagelse, da Danmarks to CL-repræsentanter SKULLE være nationens nummer ét og to. Og det blev af EHF tolket som vinderen og taberen af DM-finalen efter endt slutspil.

FCK, der fik bronze, rasede mod EHF, men Dansk Håndbold Forbund måtte erkende, at det var EHFs regelsæt, der gjaldt. Og så kom GOG og Viborg HKs finaletabere med i CL.

– Vi har punket EHF siden, og det har andre måske også gjort, og der er de kommet på bedre tanker. De vil stadig have, at det er det bedste danske hold (DM-guldvinderen, red.), der er i Champions League. Og når vi så har to hold med, så er de nu blevet mere fleksible, så nu må vi selv bestemme. Vi skal bare stå inde for, at der er kvalitet bag de hold, der kommer, fortæller Frank Smith, der er chef for turneringsafdelingen i DHF. Peter Bredsdorff-Larsen, der er træner for KIF Kolding København, som lige nu ligger til at tage førstepladsen i grundspillet, er glad for, at grundspillet er blevet endnu vigtigere at vinde.

– Det er helt perfekt og afgørende for vores sport. Og for projekter som vores i KIF er det afgørende, at man på den måde kan få skabt noget kontinuitet, stabilitet og noget viden om mulighederne i fremtiden, siger KIF-træneren.

– Har vi ikke den plads, bliver vores Champions League-sæson afgjort 9. og 12. maj i to semifinaler. Så er det pludselig vigtigt, at man har alle mand klar de tre dage. Og det er for porøst at være afhængig af tre dage, når man går uden for banen hver eneste dag for at stable det her projekt på benene med det ambitionsniveau, det har, siger Peter Bredsdorff-Larsen.

En førsteplads i grundspillet med dertil hørende Champions League-kvalifikation betyder også noget kommercielt, da klubben så tidligt kan gå ud og sælge sig selv som Champions League-deltager.

– Det betyder noget for alt og giver ro på bagsmækken, i organisationen, blandt vores sponsorer og i forhold til rekruttering af nye spillere. Det er godt for alle sådan nogle ting og giver også en god mental indgang til slutspillet. Derfra spiller vi om pokaler. Det er ekstremt vigtigt. Men det er trods alt arbejdspladser, der ligger i Champions League. Så vi er helt med på betydningen af grundspillets førsteplads, siger KIF-træneren.

Hvis vinderen af grundspillet også bliver dansk mester, er det taberen af DM-finalen, der får den anden danske Champions League-billet i næste sæson, mens nummer to i grundspillet ikke kommer i betragtning til Europa Cup-deltagelse, oplyser Frank Smith fra DHF.

Med den alt-eller-intet-betydning vil en kamp om førstepladsen i sidste runde af grundspillet mellem KIF og BSV derfor være en lækkerbisken for håndboldelskere. Peter Bredsdorff-Larsen ser dog gerne, at BSV dummer sig inden og smider point, så ‘finalen’ falder på gulvet.

– Jeg har kun et sigte, og det er at få den førsteplads. Det kan da kun gå for langsomt, og det ville jeg da gerne have haft styr på allerede nu, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu