Den overlegne ?svanesang

24. februar 2013 20:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Den overlegne ?svanesang
Billede mangler

Han stod der bare. Betragtende. Sansende. Stille. Mens hans spillere samledes i Wembleys ene ende omkring målscorer Michu, var hans fulde opmærksomhed rettet den modsatte vej. Mod 33.000 walisere i euforisk jubel. Jubel over det gigantiske resultat, han var i færd med at skabe.

 

Michael Laudrup sugede til sig. Før, under og efter Swanseas største enkeltstående triumf i en over 100 år gammel historie. Han var ude på Wembleys pletfri græsplæne som den første. Halvanden time før kick off. Spejdende, sansende og åndsnærværende. Alle indtryk blev taget ind. Tilskuernes sitrende forventning, spillernes reaktioner og auraen fra de enorme tribuner. Den seance gentog sig, da åbenbaringen Michu efter 40 minutter af opgøret mod Bradfords chanceløse sekunda-spillere på legende let manér sparkede Capital One Cup-trofæet og triumfen endegyldigt mod Wales med sin scoring til 2-0. Målene rullede ind efterfølgende, men det var i dette øjeblik det for alvor blev tydeliggjort, hvor betydningsfuldt et øjeblik finalesejren er for det største navn, dansk fodbold har skabt.

En fantastisk præstation

Underhunden Bradford, der har været årets store forfatter til de charmerende engelske pokaleventyr, blev fra start kuet. Til slut blev de ydmyget med Swanseas kantspiller Nathan Dyer og succesindkøbet Michu som de helt store mobbere i 5-0-festen. To-målsskytten Dyer gjorde hurtighed til finalens store spillemæssige tema, mens Michu i tanke og handling var sine oppassere tilsvarende overlegen. Laudrups søvnigt udseende angrebses spærrede igen øjnene op på sine observanter og modspillere, der i modsætning til spanierens millionhyre i Swansea som en kuriøsitet tjener det samme som en kassedame i den lokale Sainsbury – Englands svar på Føtex.

Michu var kronen på Laudrups værk. Et taktisk værk, han iscenesatte ved at sende den sydkoreanske midtbanespiller Ki Sung-Yueng ned i forsvaret. Omrokeringen gav plads bag Michu til de tre offensive troldmænd Wayne Routledge, Pablo Hernandez og Man of the Match, Nathan Dyer. Småspillet de tre imellem var for iderigt og hurtigt til, at Bradford kunne følge med. Det faktum grundlagde Laudrups og Swanseas triumf. En triumf, der ikke blev sværere at køre hjem, da dommer Kevin Friend ved at sende Bradford-målmand Matt Duke i bad efter en times spil, var det modsatte af ’A Friend in London for det forlængst kapitulerende League Two-hold.

»Det er stort at løfte trofæet, men den måde vi gjorde det på, var fantastisk flot. De havde det første skud på mål efter 85 minutter og fik kun to eller tre hjørnespark. Det siger meget om vores præstation,« sagde Michael Laudrup efter konfettien var børstet af jakkesættet.

Usammenlignelig følelse

Næsten seks år, fire job og tre nationer skulle der tilbagelægges, inden manden, der havde fingrene i utallige trofæer som spiller, løftede sit første som træner udenfor landets grænser. Efter Laudrup rodede i posen med blandede bolcher i Getafe, Moskva og Mallorca, fandt han guldkaramellen i Swansea. Og karamellen smager fremragende.

»Jeg kan ikke sammenligne med noget, jeg har prøvet før. Et er at vinde med FC Barcelona, Real Madrid eller Juventus. Men at vinde med en lille klub som Swansea er fantastisk. Det er det første trofæ nogensinde, og for mig er det helt deroppe blandt de bedste oplevelser. Af den simple grund at oplevelsen er helt anderledes.«

Michael Laudrup hører til på fodboldens største scener. I kampen for trofæer, på de største arenaer og foran titusindvis af tilskuere. Søndag var han tilbage. Tilbage, hvor han som spiller for snart 15 år siden havde sin vante gang, men hvor han alt for sjældent har optrådt som træner.

»Det var tredje gang, jeg var på Wembley i en stor kamp, og det var tredje gang, jeg vandt. Så jeg kan lide det. Jeg vil gerne spille nogle flere kampe her,«

Som spiller vandt Michael Laudrup trofæer næsten hvert år. Det kommer han næppe til, hvis han bliver i Swansea. Men smagen af den storhed, han repræsenterede som spiller, er på spil igen. I hvert fald for en stund.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu