ANNONCE

Den radikale farce komplet

14. oktober 2020 16:33 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Balladen hos de Radikale er total.

Den radikale farce komplet
Landsformand for Radikale Venstre, Svend Thorhauge, "kender ikke til" det møde i 2017, Ida Auken omtaler", skriver han på Twitter. Ifølge Ida Auken orienterede hun landsformanden om en sag på Folkemødet, hvor daværende politisk leder Morten Østergaard befamlede en ung kvinde. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Scanpix

De Radikales landsformand, Svend Thorhauge, afviser på Twitter, at Ida Auken i 2017 har orienteret ham om en krænkelse begået af Morten Østergaard. Det fastslog Auken, der er på sygeorlov fra Folketinget, ellers tidligere onsdag.

Ida Auken beskrev en episode, der fandt sted på Folkemødet i 2017. Her skulle Morten Østergaard – detroniseret leder af partiet – have opført sig grænseoverskridende og i den forbindelse have befamlet en ung kvinde.

Auken var selv vidne til den pinlige episode, oplyste hun, og efterfølgende fik både den nye partileder Sofie Carsten Nielsen, og partiets landsformand, Svend Thorhauge besked om sagen. Begge har nu altså afvist påstanden.

Først Carsten Nielsen, der rasede på Facebook og skrev “Jeg er rasende over de påstande Ida Auken i dag har rejst på sin Facebook. Jeg afviste det pure i lørdags, da Ida sendte beskyldningerne mod mig og vores landsformand i en mail til Folketingsgruppen. Og jeg afviser det igen nu. Jeg har ikke kendt til den sag, Ida påstår, at jeg skulle have kendt. At Ida vælger at slynge falske påstande om mig og vores landsformand ud på nuværende tidspunkt, kan jeg ikke se som andet end et forsøg på at destabilisere partiet”.

Nu følger landsformand Svend Thorhauge altså trop.

– Jeg kender ikke til det møde i 2017, Ida Auken omtaler. Derudover har jeg ingen kommentarer og kommer ikke til at kommentere sagen yderligere, skriver Thorhauge på Twitter. Han så dog gerne, at Ida Auken havde brugt sin energi på at tage snakken på tirsdagens hovedbestyrelsesmøde. Her gav hovedbestyrelsen opbakning til Sofie Carsten Nielsen som ny leder.

Mandsopdækning

Ida Auken kritiserer, at ledelsen dækker over at have kendt til krænkelsessagerne.

– Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset. Jeg sagde, jeg ikke mente, det var godt nok, skriver Ida Auken.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få fat på Ida Auken, der har orlov fra Folketinget grundet stress. Hun skriver videre, at flere i partiet efterfølgende har afvist at være blevet orienteret.

– Sofie Carsten Nielsen har efterfølgende afvist at have hørt sådan en historie om Morten Østergaard, og det samme har landsformanden (Svend Thorhauge, red.). Den tredje person, partisekretæren, har modsat de to andre skriftligt bekræftet, at jeg har talt med ham om sagen, skriver Auken.

Hun fulgte sagen op med endnu en samtale i 2018. Her gjorde Auken det klart, at hun havde mistet tilliden til Morten Østergaard som leder for De Radikale på baggrund af blandt andet hans opførsel over for kvinder.

– Så jeg er ikke i tvivl om, at Sofie Carsten Nielsen vidste, hvordan Morten Østergaard opførte sig, og valgte at dække over ham i stedet for at tage det nødvendige opgør, skriver Ida Auken.

Afvist flere gange

Ida Auken sendte lørdag en mail til folketingsgruppen. I mailen fortæller hun om den historie, hun skriver om på Facebook onsdag. I mailen skriver hun, at det ikke var korrekt, når ledelsen sagde, at de ikke kendte til flere sager. Hun opfordrer i mailen til at give det fulde billede til folketingsgruppen.

Sofie Carsten Nielsen har flere gange afvist at kende til andre sager end en sag fra omkring ti år siden, der omhandler folketingsmedlem Lotte Rod og nu afgåede leder Morten Østergaard. Her har Østergaard erkendt, at han lagde en hånd på låret af Lotte Rod mod hendes vilje.

Men mandag aften kom det frem, at det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe 17. september orienterede Nielsen om, at hun også var blevet berørt af Østergaard mod sin vilje. Både Katrine Robsøe og Lotte Rod bad Sofie Carsten Nielsen om at holde sagerne fortrolige, hvilket hun har respekteret.

Af samme grund har hun afvist at have dækket over noget, når hun direkte blev spurgt om kendskab til andre sager. Men det er altså forkert, mener Ida Auken. Tirsdag aften udtrykte hovedbestyrelsen tillid til Sofie Carsten Nielsen som ny leder.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu